• ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Άλλοι Σημαντικοί Συντελεστές της Φίνος Φίλμ

Φωτογράφοι, συνθέτες, μοντέρ, τραγουδιστές, χορογράφοι, μακιγιέρ και σκηνογράφοι είχαν καθοριστικό ρόλο στην άρτια παραγωγή των ταινιών της Φίνος Φιλμ. Η πλειονότητα των ταινιών διακρίνεται για την εξαιρετική φωτογραφία από εικονολήπτες που έγραψαν ιστορία, για το προσεγμένο μοντάζ από τους καλύτερους που πέρασαν στο είδος, και για τη μουσική τους επένδυση, γραμμένη από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες. Οι ερμηνείες των τραγουδιών, από την αφρόκρεμα των τραγουδιστών της εποχής, δημιούργησαν διαχρονικά μουσικά κομμάτια. Οι μακιγιέρ της Φίνος Φιλμ κατάφεραν με την τεχνική τους να αναδείξουν την προσωπικότητα και τις ανάγκες κάθε ρόλου, ενώ αξέχαστα παραμένουν τα σκηνικά των ταινιών της εταιρίας. Με την έναρξη των μιούζικαλ, αναδείχθηκαν ταλαντούχοι χορογράφοι αλλά και σπουδαίοι χορευτές που χάρισαν στις ταινίες μαγεία και λάμψη.

Πέραν, όμως, από τις ειδικότητες που αναφέρονται, σπουδαίο και θεμελιώδη ρόλο έπαιξαν οι βοηθοί σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, ήχου και μοντάζ, αλλά και οι τεχνικοί και ηχολήπτες της Φίνος Φιλμ, όπως ο Μικές Δαμαλάς, ο Γιάννης Σμυρναίος, ο Μίμης Κασιμάτης και ο Θανάσης Γεωργιάδης. Παράλληλα, υπήρχε στην εταιρία εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Ο Μάρκος Ζέρβας, ο οποίος πλαισίωσε από την αρχή τον Φίνο, ήταν διευθυντής παραγωγής στην πλειονότητα των ταινιών της εταιρίας, ενώ παράλληλα ήταν και υπεύθυνος σκηνογραφίας. Ο Παντελής Παλιεράκης υπήρξε ο μόνιμος φροντιστής των ταινιών της εταιρίας, ενώ ο Γιώργος Καβουκίδης ήταν από τους πρωτεργάτες της Φίνος Φιλμ και του ελληνικού κινηματογράφου.

Κάθε ένας από τους συντελεστές της Φίνος Φιλμ αποτελεί έναν κρίκο της αλυσίδας του ελληνικού κινηματογράφου, συνθέτωντας ένα σύνολο καλλιτεχνικών ειδικοτήτων ανυπολόγιστης αξίας για τον πολιτισμό μας.