Εκδήλωση - 100 Χρόνια Φίνος

Εκδήλωση - 100 Χρόνια Φίνος

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής

Η Finos Film, η Odeon και η Dewars πραγματοποίησαν μια μεγάλη γιορτή για τον ελληνικό κινηματογράφο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της Finos Film, Φιλοποίμενα Φίνου, με πολλούς καλεσμένους και ευφάνταστα happenings.

Η εκδήλωση άνοιξε με την πρώτη μετάδοση του τραγουδιού «Μη τα Παρατάς Ποτέ» του Δημήτρη Κοντόπουλου σε ερμηνεία της Έλλης Κοκκίνου και χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, από την νέα ταινία «Ο Ηλίας του 16ου». Ο γνωστός χορογράφος εντυπωσίασε με τρεις ακόμη χορογραφίες εμπνευσμένες από ταινίες της Finos Film και της Odeon: «Κορίτσια για Φίλημα» με το θρυλικό τραγούδι «Φσσστ Μπόινγκ» του Κώστα Βουτσά, «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» με το τραγούδι «Crazy Girl», και τέλος «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» με το Νο1 τραγούδι της Βανέσας Αδαμοπούλου «Πάνω στην Τρέλα μου».

Οι καλεσμένοι γιόρτασαν τη μεγάλη διαδρομή του ελληνικού κινηματογράφου, σε μια βραδιά που ξεχείλιζε από νοσταλγία, συναίσθημα, αλλά και υποσχέσεις για το μέλλον, αφού για πρώτη φορά η Finos Film και η Odeon συνεργάστηκαν στο πρώτο ελληνικό ριμέικ μιας πολυαγαπημένης ταινίας τον «Ηλία του 16ου». Ο χώρος του Μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής γέμισε από γιγαντιαίες οθόνες που παρουσίαζαν αποσπάσματα από ταινίες των δύο κινηματογραφικών εταιριών, «παντρεύοντας» με δημιουργικό τρόπο το παρελθόν με το μέλλον. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυθεντικά σενάρια της Finos Film, από τις ταινίες: «Μανταλένα» (1960) και «Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη» (1968) του Ντίνου Δημόπουλου, «Ηλέκτρα» (1962) του Μιχάλη Κακογιάννη, «Το κοροϊδάκι της Πριγκιπέσας» (1972) και «Ο Κατήφορος» (1961) του Γιάννη Δαλιανίδη.

Η φωτογραφική κάμερα του Φιλοποίμενα Φίνου, αλλά και το πασίγνωστο χρυσό κατσαβιδάκι του, πρωταγωνίστησαν στο χώρο δίνοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μεταξύ των καλεσμένων της βραδιάς, παρευρέθησαν, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Λάκης Κομνηνός, η Σούλη Σαμπάχ, η Χαριτίνη Καρόλου, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, ο Φώτης Μεταξόπουλος, ο Τάκης Βουγιουκλάκης, ο Τάσος Κωστής, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ο Πέτρος Φιλιππίδης, οι σκηνοθέτες Μάνος Γαβράς και Νίκος Ζαπατίνας, ο Τάκης Παπαματθαίου και η Φιλίτσα Καλογεράκου, η Άριελ Κωνσταντινίδη, οι αδερφοί Βερνίκου, ο Νίκος Απέργης, ο Γιώργος Πολυχρονίου και πολύ άλλοι.