Μαρινέλλα
Μαρινέλλα
  • Όνομα:
    Μαρινέλλα
  • Ιδιότητα:
  • Γεννήθηκε:
    20 Μαΐου 1938
  • Ταινίες με FF:
    3

Η Μαρινέλλα είναι μία από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες τραγουδίστριες. Εξαιρετικά δημοφιλής, έχει διαγράψει μία δημιουργική, λαμπερή και δοξασμένη πορεία στο ελληνικό τραγούδι.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από Κωσταντινουπολίτες γονείς και ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας. Από τα μικρά της χρόνια επιθυμούσε να γίνει ηθοποιός, γι’ αυτό, σε ηλικία 17 ετών ακολούθησε έναν θίασο σε περιοδεία στην Ελλάδα. Σε μία παράσταση αντικατέστησε την άρρωστη τραγουδίστρια του θιάσου… κι έτσι το ελληνικό τραγούδι κέρδισε μία εκλεκτή καλλιτέχνιδα. Για δύο χρόνια τραγουδούσε στο «Στρατιωτικό Θέατρο» και στο «Πανόραμα», ώσπου γνώρισε τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος την πήρε μαζί του. Για εννιά χρόνια συγκρότησε μαζί με τον κορυφαίο λαϊκό τραγουδιστή ένα πολύ δυνατό δίδυμο και αναδείχθηκε δίπλα του ως η «σημαντικότερη δεύτερη φωνή» στα μουσικά πάλκα. Αυτή η θητεία της έδωσε τεράστια ώθηση, όμως στη συνέχεια αυτονομήθηκε, χάραξε το δικό της στυλ στο τραγούδι και συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές
Στην πενηντάχρονη πορεία της, έχει εμφανιστεί σε λαϊκά πάλκα, νυχτερινές πίστες, μπουάτ, και κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ακούραστη καλλιτέχνιδα και σοβαρή επαγγελματίας, έχει κερδίσει δίκαια τον τίτλο της «Μεγάλης Κυρίας» του ελληνικού τραγουδιού.
Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε τρεις ταινίες, εκ των οποίων η ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» (1968), αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εκτόξευση της καριέρας της, με το θρυλικό τραγούδι: «Άνοιξε πέτρα να διαβώ».
Η μεγαλύτερη επιτυχία της Μαρινέλλας είναι η διαχρονικότητά της, καθώς και η ικανότητά της να γεφυρώνει διαφορετικά είδη του ελληνικού τραγουδιού -από λαΪκό μέχρι έντεχνο. Η πληθωρική παρουσία της στις μουσικές σκηνές, με τις γεμάτες φυσικότητα κινήσεις, της έδωσε τον τίτλο της «σόου γούμαν», κάτι που η ίδια το αρνείται λέγοντας «είμαι απλά μία οπτικοακουστική τραγουδίστρια».