Σωτήρης Μουστάκας
Σωτήρης Μουστάκας
 • Όνομα:
  Σωτήρης Μουστάκας
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  17 Σεπτεμβρίου 1940
 • Απεβίωσε:
  04 Ιουνίου 2007
 • Ταινίες με FF:
  4

Ο Σωτήρης Μουστάκας, από τους σημαντικότερους κωμικούς ηθοποιούς που έβγαλε η Ελλάδα και η Κύπρος, αγαπήθηκε όσο λίγοι από το ελληνικό κοινό.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο (Κάτω Πλάτρες Λεμεσού), τελευταίο από τα επτά παιδιά της οικογένειάς του. Από μικρός έπαιζε βιολί και αγαπούσε το θέατρο και την όπερα. Σε ηλικία 15 ετών (1955) συνελήφθη από τους Άγγλους επειδή συμμετείχε ενεργά στον Ελληνοκυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα, μοιράζοντας φυλλάδια και γράφοντας συνθήματα στους τοίχους. Φυλακίστηκε για επτά  μήνες. Όταν τέλειωσε το σχολείο, πήγε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο ήταν στο έργο «Μία Πόρτα 500 δρχ». Παρά τον μικρό του ρόλο, εντυπωσίασε τον Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος του πρότεινε να παίξει στην περίφημη διεθνή παραγωγή του «Αλέξης Ζορμπάς», το 1964, στο ρόλο του τρελού του χωριού. Τότε του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει καριέρα στο Χόλυγουντ, ο ίδιος όμως προτίμησε να παραμείνει στην Ελλάδα.

Έχει παίξει σε 57 ταινίες στον κινηματογράφο, είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ερμηνεύοντας δεύτερους αλλά ουσιαστικούς ρόλους. Στη Φίνος Φιλμ εμφανίστηκε σε τέσσερις ταινίες. Στην τέταρτη ταινία του, «Ένας Νομοταγής Πολίτης» (1974), διακρίθηκε για την εξαιρετική ερμηνεία στο ρόλο ενός σεμνού, τίμιου, αφελή και παθητικού πολίτη. Η τελευταία του ταινία ήταν, όπως και η πρώτη, η διεθνής παραγωγή «Ελ Γκρέκο» (2007), για την οποία απέσπασε μία σειρά από θετικές κριτικές. Στο θέατρο έπαιξε σε πολλές επιθεωρήσεις, στις οποίες χάριζε άφθονο γέλιο, αλλά και σε έργα πρόζας δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Αλέξης Μινωτής και η Κατίνα Παξινού. Ήταν από τους καλύτερους ερμηνευτές έργων του Αριστοφάνη. Το 1966 έπαιξε στις «Θεσμοφοριάζουσες» στην Επίδαυρο. Ο Σωτήρης Μουστάκας είχε την μοναδική ικανότητα της άμεσης επικοινωνίας με το κοινό, χάρη στην πλούσια εκφραστικότητά του, τις ατάκες του και τους αυτοσχεδιασμούς του.

Του έχει απονεμηθεί το βραβείο επιθεώρησης «Τα Παναθήναια» και το ‘Α Βραβείο «Παπαδούκα» (1996), της εταιρείας Ελλήνων συγγραφέων. Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μαρία Μπονέλλου και η κόρη του η επίσης ηθοποιός Αλεξία Μουστάκα.