Τάκης Βουγιουκλάκης
Τάκης Βουγιουκλάκης
 • Όνομα:
  Τάκης Βουγιουκλάκης
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  06 Μαρτίου 1939
 • Απεβίωσε:
  08 Απριλίου 2021
 • Ταινίες με FF:
  4

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης ήταν σημαντικός και επιτυχημένος σκηνοθέτης, ενώ είχε και αξιοσημείωτη πορεία στα καλλιτεχνικά δρώματα της χώρας, αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις όπως αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και αδελφή του ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Σπούδασε κοινωνιολογία και σκηνοθεσία στην Ιταλία, με εκλεκτούς δασκάλους όπως ο Βιττόριο ντε Σίκα και ο Πιέτρο Τζέρμι. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα έγιναν ως βοηθός σκηνοθέτη, δίπλα σε καταξιωμένους Έλληνες αλλά και ξένους σκηνοθέτες. Με την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με τη διεύθυνση παραγωγής ταινιών στις εταιρείες Μιχαηλίδης-Δαμασκηνός και Φίνος Φιλμ.
Το 1963 άρχισε να σκηνοθετεί θεατρικά έργα και εορταστικά προγράμματα για το ραδιόφωνο. Το 1970 ξεκινά την κινηματογραφική σκηνοθετική του καριέρα, με την ταινία της Φίνος Φιλμ «Ένα Αστείο Κορίτσι» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Σκηνοθέτησε συνολικά επτά ταινίες, ενώ κατέγραψε πλούσια δουλειά στο θέατρο με επιθεωρήσεις, μιούζικαλ, κωμωδίες, αλλά και σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Το 1975 αποφασίζει να ασχοληθεί και επιχειρηματικά με το θέαμα, ιδρύοντας εταιρεία παραγωγής ταινιών, θεατρικών παραγωγών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων «Αστήρ TV», Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Θεατρικής Σκηνής «Άρμα Θέσπιδος», Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων "Αθηνά", μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής καλλιτεχνικών σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2002 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βριλησσίων.

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 8 Απριλίου 2021, σε ηλικία 82 ετών.