Βασίλης Τσιβιλίκας
Βασίλης Τσιβιλίκας
 • Όνομα:
  Βασίλης Τσιβιλίκας
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  17 Ιανουαρίου 1942
 • Απεβίωσε:
  29 Φεβρουαρίου 2012
 • Ταινίες με FF:
  5

Ταλαντούχος και αέρινος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ο Βασίλης Τσιβιλίκας διέθετε μεγάλη γκάμα εκφράσεων και στυλ, στοιχεία που τον βοήθησαν να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους κωμικούς. Υπηρέτησε την υποκριτική τέχνη με αφοσίωση και με τις σπαρταριστές ερμηνείες του, χάρισε αμέτρητες στιγμές γέλιου στο ελληνικό κοινό.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Όταν τελείωσε το σχολείο, κατέβηκε στην Αθήνα και αφού απέτυχε να εισαχθεί στο Θέατρο Τέχνης, σπούδασε στη σχολή υποκριτικής του Πέλλου Κατσέλη. Το 1965 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο της Νέας Ιωνίας και δύο χρόνια αργότερα τον κάλεσε ο Κάρολος Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Έπαιξε σε σημαντικές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και το 1970 άρχισε να ασχολείται με την πρόζα και την επιθεώρηση.
Την ίδια χρονιά έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Θεία μου η Χίπισσα» και η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τον καθιέρωσε στο ελληνικό κοινό. Αμέσως μετά, ακολούθησαν τέσσερεις συνεχείς εμφανίσεις του σε ταινίες της Φίνος Φιλμ, οι οποίες σημείωσαν και αυτές επιτυχία. Το 1988, και αφού είχε συμπληρώσει δέκα ακόμα συμμετοχές με σημαντικούς και πρωταγωνιστικούς ρόλους, έκοψε τη σχέση του με τον κινηματογράφο. Από τότε, και μέχρι το τέλος του, αφιερώθηκε κυρίως στο θέατρο, το οποίο αγαπούσε με πάθος, συμπρωταγωνιστώντας με σπουδαίους ηθοποιούς. Κάποιες από τις επιτυχίες του ήταν οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, «Επιλογές» του Μποστ, «Ούτε Γάτα Ούτε Ζημιά», και σε σκηνοθεσία και μετάφραση του ίδιου «Μεθυσμένα Κουφέτα», «Όλοι στο Κόλπο», «Ο Ασυλλόγιστος» του Μολιέρου και άλλα. Σημαντικές ήταν και οι συμμετοχές του σε δεκάδες τηλεοπτικές σειρές, που σημείωσαν επιτυχία. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του έπαιζε στο θέατρο, στην παράσταση «Η Ζωή ποδήλατο». Ήταν παντρεμένος για 45 χρόνια με την νομικό Αλίκη Τσιβιλίκα, η οποία έφυγε από τη ζωή 2 χρόνια μετά το χαμό του συζύγου της.