Λουϊζα Ποδηματά
Λουϊζα Ποδηματά
 • Όνομα:
  Λουϊζα Ποδηματά
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  1920
 • Απεβίωσε:
  09 Μαρτίου 2001
 • Ταινίες με FF:
  5

Η σπουδαία καρατερίστα Λουίζα Ποδηματά άφησε τη σφραγίδα της στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση με ρόλους χαρακτηριστικούς, παίζοντας πάντα δίπλα σε σπουδαίους πρωταγωνιστές.

Γεννήθηκε στη Ρωσία και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο δίπλα στην Μαρίκα Κοτοπούλη, και για μια ολόκληρη δεκαετία έπαιζε στο Εθνικό Θέατρο, σε κλασικούς κυρίως ρόλους. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ξεχωριστή καρατερίστα και συνεργάστηκε με εξαιρετικούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1939 για να παίξει ως το 1983 σε πολλές ταινίες εκ των οποίων οι πέντε της Φίνος Φιλμ. Χαρακτηριστικός ήταν και ο ρόλος της στην τελευταία παραγωγή της Φίνος Φιλμ «Ο κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται», μια ταινία η οποία βασίστηκε στην μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Λούνα Παρκ», στην οποία η Λουίζα Ποδηματά είχε κατακτήσει το ελληνικό κοινό με τον ρόλο της μητέρας, Ασπασίας Καλαντζή.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή της σε περισσότερες από δέκα δημοφιλείς και καλογυρισμένες τηλεοπτικές σειρές της κρατικής τηλεόρασης, όπως «Κορίτσι της Κυριακής», «Στησιχόρου ’73», «Λούνα Παρκ», «Οι Πανθέοι», «Η κυρία Ντο-Ρε-Μι», «Ακριβή μου Σοφία» και άλλες.