Ελένη Ζαφειρίου
Ελένη Ζαφειρίου
 • Όνομα:
  Ελένη Ζαφειρίου
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  1916
 • Απεβίωσε:
  02 Σεπτεμβρίου 2004
 • Ταινίες με FF:
  24

Η Ελένη Ζαφειρίου κατέχει ένα άτυπο ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές της σε ταινίες της Φίνος Φιλμ, αφού με τις 23 εμφανίσεις της ξεπερνά κάθε άλλη Ελληνίδα ηθοποιό. Στιβαρή, με υψηλή καλλιέργεια, καλλιτεχνική παιδεία και αναμφισβήτητα υποκριτικά προσόντα, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες δραματικές Ελληνίδες ηθοποιούς.
Γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε με θετή μητέρα, η οποία ήταν παλιά ηθοποιός και είχε ήδη έναν βιολογικό γιο, επίσης ηθοποιό. Από μικρή βρισκόταν συνεχώς ανάμεσα σε θεατρικά μπουλούκια, ακολουθώντας τη θετή οικογένειά της.  Σπούδασε στη Δραματική σχολή Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο παρέμεινε από το 1936 ως το 1943, υποδυόμενη με επιτυχία δεκάδες ρόλους, κυρίως του κλασικού ρεπερτορίου. Αργότερα πέρασε στο ελεύθερο θέατρο, ερμηνεύοντας ρόλους μεγάλης γκάμας του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, και επέστρεψε στο Εθνικό το 1955 για να παραμείνει ως το 1978. Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στις παραστάσεις «Ιφιγένεια», «Άμλετ», «Πέρσες», Οιδίπους Επί Κολωνώ».
Στον κινηματογράφο ξεπέρασε τις 100 ταινίες. Πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Πικρό Ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου, το 1951 και συνέχισε με δύο ταινίες της Φίνος Φιλμ υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής, την «Νεκρή Πολιτεία» και την «Αγνή του Λιμανιού», όπου καταξιώθηκε με το σοβαρό και απέριττο παίξιμό της. Ακολούθησε η μεγάλη επιτυχία του Κακογιάννη «Το Κορίτσι με τα Μαύρα», και από τότε καθιερώθηκε σε ρόλους μαυροφορεμένης μάνας και μητέρας νεαρών πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής. Το θαυμάσιο υποκριτικό της ταλέντο και η εκφραστική παρουσία της, τη βοήθησαν να ενσαρκώνει με άνεση και απλότητα, μάνες και γυναίκες των λαϊκών τάξεων. Σε 20 ταινίες έπαιξε δίπλα στον Νίκο Ξανθόπουλο. Αν και ήταν συνεχώς απασχολημένη με τις κινηματογραφικές της υπχρεώσεις, το κίνητρό της, να παίζει στον κινηματογράφο, ήταν να βγάζει χρήματα... για να απολαμβάνει τη θεατρική της καριέρα στο Εθνικό και τις πολυάριθμες συμετοχές της στην Επίδαυρο, που όμως της απέφεραν πενιχρές οικονομικές απολαβές. Στο θέατρο, η πλειοψηφία των ρόλων της ήταν πρωταγωνιστικοί. Στην ταινία «Τζένη Τζένη» - τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στις Σπέτσες - ο Φίνος της πλήρωνε καθημερινά θαλάσσιο ταξί για να πηγαινοέρχεται στην Επίδαυρο, όπου έδινε παραστάσεις!

Η ερμηνεία της στον ρόλο της υπηρέτριας στην ταινία του Κακογιάννη «Το Τελευταίο Ψέμμα» (1958) τη σημάδεψε ίσως περισσότερο απ΄όλους και κέρδισε το θαυμασμό. Αξέχαστες θα μείνουν και οι ερμηνείες της στις ταινίες σταθμούς της Φίνος Φιλμ «Νόμος 4000» – υποδυόμενη τη μητέρα της Ζωής Λάσκαρη – καθώς και στην ταινία «Υπολοχαγός Νατάσσα», όπου υποδύεται τη μητέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Ξεχωρίζουν ακόμα οι ερμηνείες της στις ταινίες «Κατήφορος», «Μετανάστης», «Η Λίμνη των Στεναγμών», «Η Καφετζού», «Το Πικρό Ψωμί» και σε πολλές άλλες.