Δημήτρης Ιωαννόπουλος
Δημήτρης Ιωαννόπουλος

Σπουδαία φυσιογνωμία του Ελληνικού θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ένας από τους θεμελιωτές του οράματος για κινηματογράφο στη χώρα μας.

Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και στη συνέχεια σκηνοθεσία στο Βερολίνο. Με την επιστροφή του ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, τη συγγραφή θεατρικών έργων και τη θεατρική σκηνοθεσία. Την περίοδο 1938-1945 διετέλεσε διευθυντής του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ και την περίοδο 1948-1960 ανταποκριτής του ΕΙΡ στην έδρα του ΟΗΕ. Επίσης διετέλεσε και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. 

Την ίδια περίοδο ασχολείται και με τον εμβρυακό Ελληνικό Κινηματογράφο, γράφοντας το σενάριο και σκηνοθετώντας την πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ, «Η Φωνή της Καρδιάς», η οποία έχει καταγραφεί ως η πρώτη πετυχημένη προσπάθεια ομιλούντος κινηματογράφου στη χώρα μας με στοιχειώδη επαγγελματική νοοτροπία. «Η Bίλλα με τα Νούφαρα» (1945) και «Ο Δρόμος με τις Ακακίες» (1954), είναι δύο ακόμα ταινίες της Φίνος Φιλμ, των οποίων εκτός της σκηνοθεσίας, έγραψε και το σενάριο. Σκηνοθέτησε άλλες πέντε κινηματογραφικές ταινίες, για τις τέσσερις των οποίων, έγραψε και το σενάριο.