Γιώργος Γληνός
Γιώργος Γληνός
 • Όνομα:
  Γιώργος Γληνός
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  1895
 • Απεβίωσε:
  05 Ιανουαρίου 1966
 • Ταινίες με FF:
  2

Ο Γιώργος Γληνός ήταν από τους σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου που διακρίθηκε σε δραματικούς κυρίως ρόλους, έργων του Σαίξπηρ, του Γκαίτε, του Σίλλερ και άλλων, σε μια εποχή που το καλό θέατρο ανθούσε  στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1895 όπου και ασχολήθηκε με το θέατρο από πολύ νέος. Ήρθε στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή και ξεκίνησε τη συνεργασία του με τους καλύτερους θιάσους της Αθήνας, όπως της Μαρίκας Κοτοπούλη, την Ελεύθερη Σκηνή, την Κυβέλη και κυρίως με το Εθνικό Θέατρο. Ωστόσο, στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός παίζοντας στην επιτυχημένη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, «Η Αγνή του Λιμανιού» (Φίνος Φιλμ – 1952), ως συμπρωταγωνιστής της Ελένης Χατζηαργύρη και του, νεαρού τότε, Αλέκου Αλεξανδράκη. Η δεύτερη ταινία που έπαιξε, έχοντας και σε αυτή απήχηση σε όλη την Ελλάδα, ήταν το βουκολικό ειδύλλιο «Γκόλφω» του Ορέστη Λάσκου, (Φίνος Φιλμ – 1955), με συμπρωταγωνίστρια την Αντιγόνη Βαλάκου και πολλούς άλλους εξαιρετικούς ηθοποιούς. 

Πέρα από την αξιόλογη προσφορά του στην υποκριτική τέχνη, σημαντική ήταν και η συγγραφή του βιβλίου του «Ώρες Σκηνής», με σκέψεις και μελέτες πάνω στο ελληνικό θέατρο, που κυκλοφόρησε το 1953.