Νίτσα Τσαγανέα
Νίτσα Τσαγανέα
 • Όνομα:
  Νίτσα Τσαγανέα
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  1899
 • Απεβίωσε:
  30 Απριλίου 2001
 • Ταινίες με FF:
  5

Η αξιαγάπητη ηθοποιός Νίτσα Τσαγανέα πρόσφερε στο θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο για 60 σχεδόν χρόνια, με χαρακτηριστικούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή.   

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, με καθηγητές την ποιήτρια και ηθοποιό Θεώνη Δρακοπούλου («Μυρτιώτισσα»), τον Νίκο Παπαγεωργίου κ.α. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1924 με το θίασο Νέων, παίζοντας την Φανή στους «Φοιτητές» του Γρ. Ξενόπουλου. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με σπουδαίους πρωταγωνιστές, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη, ο Αιμίλιος Βεάκης, η Βάσω Μανωλίδου, ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Μίμης Φωτόπουλο, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και άλλοι.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1933 στην ταινία «Ο Κακός Δρόμος», που γυρίστηκε σε στούντιο της Κωνσταντινούπολης, με σκηνοθέτη τον Ερτογρούλ Μουσχίν, μαζί με την Μαρίκα Κοτοπούλη και την Κυβέλη, και στη συνέχεια το 1939 στην ταινία «Η Αγνούλα», γυρισμένη στο Κάιρο (για τεχνικούς λόγους ηχοληψίας) από τον Ιταλό-Aιγυπτιώτη σκηνοθέτη Αλεβίζε Ορφανέλλι, με Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου, που βρίσκονταν εκεί, για περιοδεία. Σε ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα, πρωτοεμφανίστηκε στην πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Φωνή της Καρδιάς» το 1943, για να ακολουθήσουν πολλές ταινίες που άφησαν εποχή, όπως «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται», «Ένας Ήρωας με Παντούφλες», «Η Κυρά μας η Μαμή» «Κρεβατομουρμούρα» και άλλες.

Συνολικά στην καριέρα της έπαιξε σε περισσότερες από 40 ταινίες, με τελευταία την ταινία «Χάρρυ Κλυνν Αλαλούμ» το 1982 όταν ήταν ήδη 83 ετών.

Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Χρήστο Τσαγανέα, ενώ πρώτος της άντρας ήταν ο επίσης ηθοποιός Γ. Βιτσώρης, με τον οποίο απέκτησε την κόρη της, ηθοποιό και στιχουργό, Λιάνα Βιτσώρη - σύζυγο του Γιώργου Οικονομίδη - η οποία πέθανε το 1996.