Παντελής Ζερβός
Παντελής Ζερβός
 • Όνομα:
  Παντελής Ζερβός
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  23 Δεκεμβρίου 1908
 • Απεβίωσε:
  22 Ιανουαρίου 1982
 • Ταινίες με FF:
  19

Ο Παντελής Ζερβός, χαρακτηριστική φυσιογνωμία του θεάτρου και του κινηματογράφου, έγραψε ιστορία μέσα από αξέχαστους δραματικούς και κωμικούς ρόλους, τους οποίους απέδιδε με την ίδια ευκολία για πολλές δεκαετίες.
Γεννήθηκε στην Περαχώρα Κορινθίας και μεγάλωσε στο Λουτράκι. Έχασε τη μητέρα του σε ηλικία τεσσάρων ετών και τον πατέρα του στα οκτώ του. Οι συγγενείς τότε τον έκλεισαν στο Τζάνειο ορφανοτροφείο. Κατάφερε και τελείωσε το σχολείο και όταν ήταν φαντάρος, έμαθε πως στη Λυρική Σκηνή αναζητούσαν νέα ταλέντα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην δραματική τέχνη στη Σχολή του Κάρολου Κουν και το 1935, σπουδαστής ακόμα, έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση με το έργο «Ερωφίλη». Στα χρόνια της κατοχής, συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας σε έργα που σκηνοθετούσε τότε ο Κάρολος Κουν, και στη συνέχεια συνεργάστηκε με αρκετούς θιάσους, ερμηνεύοντας αρχικά ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου και αργότερα του νεώτερου. Σημαντικότερες θεατρικές παρουσίες του ήταν στα έργα: «Αλκηστις», «Αντιγόνη», «Θεσμοφοριάζουσες», «Πλούτος», «Μάκβεθ», «Βυσσινόκηπος», «Αγριόπαπια», «Βασιλικός» και άλλα.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1943, στην πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ «Η φωνή της Καρδιάς» - και δεύτερη του Φιλοποίμενα Φίνου - και από τότε μέχρι το τέλος του, συμμετείχε σε περισσότερες από 70 ταινίες, εκ των οποίων οι 19 ήταν της Φίνος Φιλμ. Η πλέον αξιοσημείωτη κινηματογραφική του παρουσία, θεωρήθηκε ότι ήταν στην ταινία «Μανταλένα», στο ρόλο του ιερέα για τον οποίο κέρδισε το 1960, το βραβείο του δεύτερου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ο Παντελής Ζερβός σκιαγράφησε με μοναδικό τρόπο τον αυστηρό, αλλά πάντα δίκαιο Έλληνα πατέρα της εποχής, σε ερμηνείες που ξεχώρισαν, όπως στις ταινίες: «Ο Ατσίδας», «Λόλα», «Η Δασκάλα με τα Χρυσά μαλλιά», «Η Μαρία της Σιωπής», «Ο Κατήφορος» - στην οποία, η αγόρευσή του στο δικαστήριο ως δικηγόρος υπεράσπισης της κόρης του (Ζωή Λάσκαρη), έγραψε ιστορία. Ξεχωριστός ήταν επίσης και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του βουλευτή, στην ταινία «Ζητείται Ψεύτης».

Παρά τις επιτυχίες στην επαγγελματική του καριέρα, υπήρξε άτυχος στη ζωή, αφού το καλοκαίρι του 1956 σκοτώθηκε η μικρή του κόρη σε ηλικία 12 ετών, μετά από τον σεισμό που ισοπέδωσε το νησί της Σαντορίνης. Μάλιστα, το βράδυ που του ανακοινώθηκε το κακό συμβάν, ήταν να παίξει σε παράσταση στην Επίδαυρο. Βγήκε στη σκηνή, έπαιξε το ρόλο, υποκλίθηκε και όταν μπήκε μέσα, λιποθύμισε.

Ο Παντελής Ζερβός έκανε πολλές θεατρικές περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδος και έλαβε πολλές διακρίσεις. Για τη θεατρική προσφορά του, ο βασιλιάς Παύλος τον τίμησε με το Χρυσό Σταυρό του τάγματος Γεωργίου Α΄. Εποχή άφησαν και οι ραδιοφωνικές εκπομπές του, ιδιαίτερα το «πεντάλεπτο ενός θυρωρού».