Γιώργος Δαμασιώτης
Γιώργος Δαμασιώτης
 • Όνομα:
  Γιώργος Δαμασιώτης
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  01 Ιανουαρίου 1900
 • Απεβίωσε:
  30 Δεκεμβρίου 1963
 • Ταινίες με FF:
  8

Ταλαντούχος, μορφωμένος, κοσμογυρισμένος και με προσωπικό στυλ, ο Γιώργος Δαμασιώτης ξεκίνησε από τραγουδιστής της όπερας και αργότερα έγινε ηθοποιός υπηρετώντας και τις δύο αυτές ειδικότητες με σεβασμό και ευσυνειδησία.

Γεννήθηκε στο Βόλο και από πολύ νωρίς γοητεύτηκε από το λυρικό θέατρο, με αποτέλεσμα να σπουδάσει μουσική σε Ακαδημίες του Παρισιού, της Ρώμης και του Μονάχου. Το 1925 ήρθε στην Αθήνα και έδωσε εξετάσεις στην «Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου» που είχε ιδρύσει το Σωματείο Ηθοποιών, αλλά το 1930 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Εθνικού Θεάτρου. Από την πρώτη κιόλας χρονιά της φοίτησής του ερμηνεύει το ρόλο του Βαλεντίνο στον «Φάουστ» του Γκαίτε στο θέατρο Ολύμπια. Ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα (1932), ο ρόλος του Σάυλοκ στον «Έμπορο της Βενετίας» που παίζεται στο Εθνικό Θέατρο, τον καθιερώνει σαν κωμικό ηθοποιό. Από κει και πέρα συνεργάζεται με διάφορους θιάσους, όπως του Μουσούρη, της Κατερίνας κ.α., αλλά και σε πολλές επιθεωρήσεις, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε όπερες που παρουσιάζονται στη Λυρική Σκηνή. Χαρακτηριστικός ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Φίγκαρο στον «Κουρέα της Σεβίλλης».  

Τα χρόνια της κατοχής παίζει σε οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη μαζί με τις Αδελφές Καλουτά, τον Μίμη Κοκκίνη, τον Πέτρο Κυριακό κ.α. Αργότερα, συμμετέχει ενεργά στο ΕΑΜ. Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50 συνεργάζεται με  πολλούς επιθεωρησιακούς θιάσους και κυρίως στο θέατρο Ακροπόλ και στο θέατρο Βέμπο σε μεγάλες επιτυχίες όπως στο έργο των Μίμη Τσαϊφόρου και Χρήστου Γιαννακόπουλου "Τρόλεϊ Μπας" (1954).

Το 1948 πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο με την ταινία «100.000 λίρες» σε σενάριο Νίκου Τσιφόρου, σκηνοθεσία Αλέκου Λειβαδίτη και παραγωγή του γνωστού οπερατέρ της εποχής Πρόδρομου Μεραβίδη. Μέχρι το 1961 συμμετείχε σε περίπου 20 κινηματογραφικές ταινίες εκ των οποίων οι 8 στη Φίνος Φιλμ, σε δεύτερους αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους, που άφησαν παρακαταθήκη αθάνατα στιγμιότυπα και ατάκες.

Το 1961 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και έπαιζε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με διευθυντή τον Σωκράτη Καραντινό. Εκεί, το 1963, τον βρήκε ξαφνικά και ο θάνατος πάνω στη σκηνή, καθώς γινόταν η πρόβα του έργου «Ο Επιθεωρητής Έρχεται» του Μήτσου Λυγίζου. Ένας θάνατος που άφησε ταραχή, θλίψη και μεγάλο κενό στην παράσταση και στην τέχνη. Σύζυγος του ήταν η μεσόφωνος Κίτσα Δαμασιώτου.