Ορέστης Λάσκος
Ορέστης Λάσκος

Ο Ορέστης Λάσκος, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, είναι ιστορικό όνομα του Ελληνικού Κινηματογράφου, αφού συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό στη θεμελίωση και τη στερέωση της 7ης τέχνης στην Ελλάδα. 

Γεννήθηκε στην Ελευσίνα σε πλούσια οικογένεια και αρχικά ακολούθησε στρατιωτική καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό, την οποία όμως σύντομα εγκατέλειψε. Στη συνέχεια σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Θεάτρου του Δημήτρη Γαζιάδη, ιδρυτή της κινηματογραφικής εταιρείας Dag Film και το 1928 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο σαν ηθοποιός, στην ταινία «Έρωτας και Κύματα». Το 1929 έγραψε το σενάριο για τρείς ταινίες της Dag Film, που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ στις αρχές του 1930 εντάσσεται στο δυναμικό της νεοϊδρυθείσας Ολύμπια Φιλμ του Παναγιώτη Δαδήρα. Την επόμενη χρονιά περνά στη σκηνοθεσία, αλλά και στην παραγωγή, γυρίζοντας την ταινία «Δάφνις και Χλόη» που αποτελεί την πιο καλλιτεχνική ταινία του προπολεμικού κινηματογράφου, και  χαρακτηρίστηκε τότε πρωτοποριακή, λόγω των γυμνών σκηνών που περιέχει. Το 1932 εγκαταλείπει τον κινηματογράφο και καταπιάνεται με την ποίηση, το μουσικό θέατρο και τη δημιουργία καλλιτεχνικών προγραμμάτων, τα λεγόμενα «βαριετέ». Μετά τον πόλεμο, επιστρέφει δειλά στον κινηματογράφο με την ταινία «Ραγισμένες Καρδιές», στην οποία πρωταγωνιστεί η τότε σύζυγός του Στέλλα Γκρέκα, και από το 1953, ξεκινά την δεύτερη φάση της κινηματογραφικής του καριέρας, δημιουργώντας κωμωδίες και μελοδράματα.

Η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ ξεκινά το 1955, όταν σε δικά του σενάρια, σκηνοθετεί τη βουκολική ταινία «Γκόλφω», με πρωταγωνίστρια την Αντιγόνη Βαλάκου, και την αμέσως επόμενη χρονιά το κινηματογραφικό  αριστούργημα «Η Άγνωστος», με πρωταγωνίστρια την Κυβέλη. Εκτός από κοινωνικά δράματα, ο Ορέστης Λάσκος γύρισε στην Φίνος Φιλμ και την κωμωδία «Για Ποιόν Χτυπά η Κουδούνα», με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τον Κώστα Βουτσά.

Συνολικά σκηνοθέτησε 54 ταινίες - οι 4 στη Φίνος Φιλμ - ενώ τη σύζυγό του, τη γνωστή ηθοποιό Μπεάτα Ασημακοπούλου, είχε ως βασική πρωταγωνίστριά σε 23 ταινίες του. Εκτός από την ενασχόληση του με την σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, εξέδωσε 8 ποιητικές συλλογές και τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης από τον Σύνδεσμο Λογοτεχνών.