Ο Τίτος Βανδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς και από τους λίγους που έκαναν διεθνή καριέρα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αν και ήταν γιος εύπορου καπνέμπορου που κατοικούσε στην Καβάλα. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, στην Ελβετία, στη Γαλλία και στην Αθήνα. Από πολύ μικρός, έπαιζε σε σχολικές παραστάσεις και σπούδαζε στο Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1934, σπουδαστής της σχολής ακόμα, έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο έργο «Ιούδας» του Σπύρου Μελά και έγινε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ιδεολόγος κομμουνιστής από νεαρή ηλικία, σταμάτησε το 1936 – μετά τη Μεταξική δικτατορία – τη συνεργασία του με το Εθνικό, και ξεκίνησε περιοδείες με το θίασο Αργυρόπουλου – Λάμπρου – Σαντοριναίου.
Το 1940 συνεργάστηκε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και το 1943 ξεκίνησε η συνεργασία του με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη. Το 1946 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε σε ελληνικές πόλεις. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το «Θέατρο Κοτοπούλη», με το ΚΘΒΕ και με άλλους αξιόλογους θιάσους έως το 1964 που ίδρυσε ξανά δικό του θίασο. Τον επόμενο χρόνο, με αφορμή μια θεατρική πρόταση του Αμερικανού Παραγωγού Λέρνερ, έφυγε για τη Νέα Υόρκη, παραμένοντας στις ΗΠΑ περίπου 26 χρόνια. Στο μεγάλο αυτό διάστημα, είχε λαμπρές επιτυχίες στο θέατρο, με μεγαλύτερη το «Ilia Darling» στο Μπρόντγουέι, αλλά και σε ταινίες του Χόλλυγουντ (Young Doctors in Love, The Betsy, Top Kapi, κ.α), ενώ έπαιξε και στην ταινία «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ» του Γούντυ Άλλεν. Παράλληλα, συμμετείχε και σε πασίγνωστες τηλεοπτικές σειρές, όπως «Hawai 5-0», «Eπικίνδυνες Αποστολές» και άλλες. Το 1979 ήρθε για λίγο στην Ελλάδα και έκανε κάποιες θεατρικές εμφανίσεις στο Εθνικό Θέατρο. Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το1983, και τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε - για 4η φορά - με την ηθοποιό Μπέτη Βαλάση και έζησε κοντά της μέχρι το τέλος της ζωής του.
Σπουδαιότερη συμμετοχή του στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν η ταινία του Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη. Στη Φίνος Φιλμ έπαιξε σε δύο ταινίες, με πιο σημαντική παρουσία του στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου οι «Παράνομοι» (1959). Πολύτιμη ήταν και η συμμετοχή του στο «Ποτάμι» του Κούνδουρου, της οποίας η επεξεργασία έγινε στα εργαστήρια της Φίνος Φιλμ.
Ο Τίτος Βανδής αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και εκτίμηση από κριτικούς και κοινό. Ως συνδικαλιστής, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και πρόνοιας των νέων και των απόμαχων ηθοποιών. Το 1999 εκδόθηκε το βιβλίο του «Μια κουβέντα με τους φίλους μου» το οποίο έχει εξομολογητικό χαρακτήρα.