Θανάσης Βέγγος
Θανάσης Βέγγος
 • Όνομα:
  Θανάσης Βέγγος
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  29 Μαΐου 1926
 • Απεβίωσε:
  03 Μαΐου 2011
 • Ταινίες με FF:
  14

Ο Θανάσης Βέγγος αποτελεί από μόνος του τεράστιο κεφάλαιο του Ελληνικού Κινηματογράφου και της ελληνικής κωμωδίας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το φαινόμενο Βέγγος θα μπορούσε να διδάσκεται σε σχολές επικοινωνίας και κινηματογράφου, ως εργαλείο ανάλυσης για το πως ένας κωμικός διαμόρφωσε μέσα από τους ρόλους του έναν ολοκληρωμένο λαϊκό κινηματογραφικό ήρωα με σταθερά χαρακτηριστικά, ενσαρκώνοντας τον μέσο Έλληνα στα πλαίσια της φαρσοκωμωδίας. Αεικίνητος, σαρωτικός, φουκαράς, αγχωμένος, κυνηγημένος, καπάτσος, πολυμήχανος, φτωχός, τίμιος, γκαφατζής είναι κάποια από αυτά τα στοιχεία –αντιφατικά μεταξύ τους, όπως και του νεοέλληνα στην εποχή που σκιαγραφείται – που συνθέτουν «το κινηματογραφικό φαινόμενο Θανάσης Βέγγος»

Γεννήθηκε στο Ν.Φάληρο. Τα χρόνια 1948-1950, εξορίστηκε στην Μακρόνησο, όπου και γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, και αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία «Μαγική Πόλις». Το1959, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή,  πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ώς εξαιρετικό ταλέντο. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν επίσης το 1959 στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς».

Το 1962 άρχισε η κινηματογραφική του συνεργασία με το σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, που ανέδειξε το χειμαρρώδες κωμικό ταλέντο του, ερμηνεύοντας πολλές φορές τον ρόλο του νευρικού και αεικίνητου τύπου. Το 1965 ίδρυσε την δική του εταιρία παραγωγής ταινιών, την περίφημη «Θ.Β. Ταινίες Γέλιου» και μέχρι το 1968, όπου η εταιρία του άρχισε να συνεργάζεται με την Φίνος Φίλμ, ο ίδιος αναλάμβανε μερικές φορές και την σκηνοθεσία των ταινιών που παρήγαγε και πρωταγωνιστούσε. Η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία της Φίνος Φίλμ ήταν το 1959 με την ταινία «Ο Ηλίας του 16ου», όπου έχουν μείνει αξέχαστα τα χαστούκια που του έδινε ο Κώστας Χατζηχρήστος. Το 1970 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Ντίνο Κατσουρίδη, η οποία κορυφώθηκε το 1971 με την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», η οποία και του χάρισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έπαιξε συνολικά σε 126 ταινίες, 14 απο τις οποίες ήταν της Φίνος Φίλμ. Αξέχαστη έχει μείνει η ερμηνεία του στην ταινία «Ο Ατσίδας», που ερμηνεύει τον Θρασύβουλο που έλεγε «Όλα είναι Ατμός» καθώς επίσης και στην ταινία «Ο Τσαρλατάνος» στην οποία ερμηνεύει με μεγάλη επιτυχία ταυτόχρονα τρείς ρόλους. Το 1993 τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο, που συνοδεύτηκε απο την έκδοση βιβλίου για το έργο του. 

Αντίστοιχα λαμπρή ήταν και η πορεία του στο θέατρο με αποκορύφωμα το 1995, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη υποδυόμενος τον Τρυγαίο, όπου και αποθεώθηκε. Εμφανίστηκε επίσης και  σε πολλά σήριαλ της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης.