Γιάννης Βογιατζής
Γιάννης Βογιατζής
  • Όνομα:
    Γιάννης Βογιατζής
  • Ιδιότητα:
  • Γεννήθηκε:
    12 Ιουνίου 1927
  • Ταινίες με FF:
    19

Ο Γιάννης Βογιατζής, γνωστός και δημοφιλής Έλληνας ηθοποιός, συμπληρώνει το 2015 εξήντα χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς στο εγχώριο καλλιτεχνικό στερέωμα με μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, ιδιαίτερα στην κωμωδία.
Γεννήθηκε στο Αιτωλικό Μεσολογγίου και ξάδελφος του είναι ο συνονόματος του, επίσης ηθοποιός και τραγουδιστής, Γιάννης Βογιατζής. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και για ένα διάστημα στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Δραματική Σχολή, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας» (Θέατρο Διονυσία, 1955) και έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ενώ αρκετές φορές έγινε ο ίδιος θιασάρχης.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957, στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο». Η πλούσια κωμική φλέβα του τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του κινηματογράφου, μέσα από επιτυχημένες ταινίες, όπως «Η Γυναίκα μου Τρελάθηκε», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», αλλά και ειδικότερα μέσα από τις ταινίες που υποδυόταν το «αμόρε» της Ρένας Βλαχοπούλου, όπως στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» και «Κορίτσια για Φίλημα». Αυτό όμως που έδωσε μεγάλη ώθηση στην δημοτικότητά του ήταν η συμμετοχή του στην ραδιοφωνική εκπομπή «Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού», στην οποία ο Γιάννης Βογιατζής δάνειζε την φωνή του και την προσωπικότητά του στον χαζοχαρούμενο τύπο Μικέ, ο οποίος έλεγε συνέχεια «Σας χαιρέτησα; Δεν σας χαιρέτησα. Χαίρετε, τι κάνετε, καλά ευχαριστώ». Η τεράστια αυτή επιτυχία στο ραδιόφωνο ενέπνευσε τον Γιάννη Δαλιανίδη να γυρίσει το 1966, μια ταινία στην Φίνος Φίλμ, πάνω στην προσωπικότητα του Μικέ, με τίτλο «Ο Μικές Παντρεύεται», η οποία αποτέλεσε κινηματογραφική επιτυχία και σημείο αναφοράς για τον Βογιατζή.

Συνολικά έχει παίξει σε πάνω από 65 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες, εκ των οποίων οι 22 ήταν της Φίνος Φιλμ. Το αξιοσημείωτο αυτό νούμερο, τον κατατάσσει στην πρώτη δεκάδα ηθοποιών με τις περισσότερες συμετοχές στις παραγωγές του Φιλοποίμενα Φίνου. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του στην Ελληνική τηλεόραση, με τελευταία του εμφάνιση στη σειρά του Mega “Η Οικογένεια Βλάπτει” στον ρόλο ενός παμπόνηρου παππού.