Τασσώ Καββαδία
Τασσώ Καββαδία
 • Όνομα:
  Τασσώ Καββαδία
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  10 Ιανουαρίου 1921
 • Απεβίωσε:
  18 Δεκεμβρίου 2010
 • Ταινίες με FF:
  11

Η Τασσώ Καββαδία, σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, με ιδιαίτερο προσωπικό στυλ, καταγράφηκε στις μνήμες του κοινού ως ξεχωριστή. Η υψηλή υποκριτική της ικανότητα, η θεατρική παιδεία της και οι καλές σπουδές της, αποτέλεσαν το διαβατήριο για μία γεμάτη και δημιουργική καριέρα.
Γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η απόφαση της να γίνει ηθοποιός βρήκε αντίθετους τους γονείς της, οι οποίοι την ώθησαν στο να παντρευτεί. Μετά το διαζύγιο της, επτά χρόνια αργότερα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο και πήγε στο Παρίσι, όπου πήρε μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου μόδας, διακοσμητικής και έντυπης εικονογράφησης. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, στα τριάντα της χρόνια, μετά και από προτροπή του Γιάννη Τσαρούχη, γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν, μένοντας μαζί του τρία χρόνια ως μαθήτρια και άλλα τέσσερα ως ηθοποιός, στο νεοσύστατο τότε “Θέατρο Τέχνης”. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση ήταν το 1954 στο έργο «Μικρή μας πόλη» του θεάτρου Τέχνης. Την ίδια χρονιά πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο, στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη “Κυριακάτικο ξύπνημα” δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν.
Η συνεργασία της με την Φίνος Φιλμ ξεκινά το 1960 στην ταινία “Το Κλωτσοσκούφι” ερμηνεύοντας τον ρόλο της στριμμένης αδελφής του Αλέκου Αλεξανδράκη. Σύντομα καθιερώθηκε στον κινηματογράφο για τους ρόλους της αυστηρής και συντηρητικής γυναίκας και σε αυτό βέβαια βοήθησαν ο ακομπλεξάριστος χαρακτήρας της, το μοναδικό ταλέντο της, αλλά και η αρχοντική της παρουσία. Αξέχαστες έχουν μείνει οι ερμηνείες της στην ταινία “Μια τρελλή τρελλή σαραντάρα”, στην οποία υποδύεται την σοβαρή αδελφή της Ρένας Βλαχοπούλου, και στην ταινία “Η αμαρτία της ομορφιάς”, στην οποία δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στο ρόλο της αυταρχικής μάνας. Παράλληλα με τον κινηματογράφο, εργάστηκε και ως κειμενογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός, ως δημοσιογράφος στο ελεύθερο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, ενώ λίγο μετά το 1965 ξεκίνησε συνεργασία με την εκδοτική εταιρία “Πάπυρος Πρες”, μεταφράζοντας λογοτεχνικά βιβλία.
Στο θέατρο συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ενώ η κινηματογραφική της ακμή κράτησε πάνω από είκοσι χρόνια, συμμετέχοντας σε περισσότερες από σαράντα ταινίες και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε στο εξωτερικό και έφυγε για πάντα από κοντά μας σε ηλικία 89 ετών.