Βούλα Ζουμπουλάκη
Βούλα Ζουμπουλάκη
  • Όνομα:
    Βούλα Ζουμπουλάκη
  • Ιδιότητα:
  • Γεννήθηκε:
    24 Σεπτεμβρίου 1924
  • Απεβίωσε:
    07 Σεπτεμβρίου 2015
  • Ταινίες με FF:
    2

Εκλεκτή και ταλαντούχος ηθοποιός η Βούλα Ζουμπουλάκη, με ήθος, παιδεία, ανησυχίες, αυτοσεβασμό, αξιοπρέπεια και απλότητα, έγραψε μια μακρά καλλιτεχνική πορεία στον τόπο μας, χωρίς ποτέ να διαψεύσει κανένα από όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της.

Με ρίζες από την Κρήτη γεννήθηκε στο Κάιρο σε αστική οικογένεια και με αδέλφια  που διακρίθηκαν στο χώρο της επιστήμης και της τέχνης. Κάνοντας το χατίρι των γονιών της σπούδασε νομικά, αλλά παράλληλα γράφτηκε στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου και έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1950 πρωταγωνιστούσε για δύο χρόνια στη Εθνική Λυρική Σκηνή με πρώτη εμφάνισή της στον «Χορό των Μεταμφιεσμένων» του Βέρντι. Το 1951 παντρεύτηκε  με τον αγαπημένο της, εκλεκτό ηθοποιό,  Δημήτρη Μυράτ και από τον επόμενο χρόνο  εντάχτηκε  στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, ερμηνεύοντας ως και το 1958 πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σημαντικά έργα∙ ιδιαίτερα από το 1954 που με την ερμηνεία της στο «Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, ενθουσίασε κοινό, συναδέλφους και κριτικούς.

Από το 1957 έγινε η πρωταγωνίστρια του θιάσου του συζύγου της Δημήτρη Μυράτ στο «Θέατρο Αθηνών» σε έργα που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως των: Σκουλούδη, Καμί, Πιραντέλλο, Ουίλλιαμς, Φώκνερ, Λόρκα κ.α., αλλά και σε αρχαίες τραγωδίες,  στιγματίζοντας με τις ερμηνείες της ρόλους που ακόμα και σήμερα θεωρούνται μοναδικοί. Εποχή μάλιστα άφησε ο ρόλος της στην «Πικραγαπημένη» του Υάκινθου Μπεναβέντε, το 1962, που θεωρήθηκε προσωπικός της θρίαμβος.

Από το 1968 ο θίασος του Δημήτρη Μυράτ μετονομάστηκε  σε «Μυράτ-Ζουμπουλάκη» και οι δύο πρωταγωνιστές έδωσαν εκλεκτές παραστάσεις που έγραψαν ιστορία, ως το θάνατο του Δημήτρη Μυράτ το 1991. Στη συνέχεια έπαιξε ελάχιστες φορές στο Εθνικό Θέατρο και στο μοντέρνο θέατρο του Γιώργου Μεσσάλα, για να αποσυρθεί πολύ σύντομα και διακριτικά σε μια αθόρυβη και αξιοπρεπή ζωή.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στη «Στέλλα» στο ρόλο της αλησμόνητης Αννέτας κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο για την ηθοποιία της όσο και για την ερμηνεία της στο τραγούδι «Εφτά τραγούδια θα σου πω». Συνολικά έπαιξε σε 10 ταινίες εκ των οποίων δύο της Φίνος Φιλμ. Για το ρόλο της στην ταινία «Σύντομο Διάλειμμα» των Μιχ. Γρηγορίου και Ντίνου Κατσουρίδη κατέκτησε το 1966 το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Στην καριέρα της κατέκτησε επίσης και τις διακρίσεις: Α΄ έπαθλο Μ. Κοτοπούλη καλλίτερης ηθοποιού (1961), Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Λισσαβόνας (1964), Β΄ Έπαθλο Μ. Κοτοπούλη (1965) καθώς και ο «Χρυσός Σταυρός Ευποιίας» (1966). Στις ελάχιστες τηλεοπτικές εμφανίσεις της ανήκει και η τηλεοπτική σειρά «Πορφύρα και αίμα» του Νίκου Φώσκολου, το 1978.

Η Βούλα Ζουμπουλάκη έφυγε από τη ζωή στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 έπειτα από οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 91 ετών.