Βασίλης Ανδρονίδης
Βασίλης Ανδρονίδης
 • Όνομα:
  Βασίλης Ανδρονίδης
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  1930
 • Απεβίωσε:
  22 Αυγούστου 2008
 • Ταινίες με FF:
  15

Σημαντικός καλλιτέχνης, παθιασμένος με την υποκριτική τέχνη, αλλά και ευγενικός άνθρωπος με αριστοκρατικό παρουσιαστικό, ο Βάσος Ανδρονίδης διέπρεψε, για σαράντα και πλέον χρόνια, στο θέατρο αλλά και τον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Γεννήθηκε στο Κάιρο και τελείωσε στην Αθήνα τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Σπουδαστής ακόμα, εμφανίστηκε στη «Μικρή μας Πόλη», του Θόρντον Ουάιλντερ, αλλά η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε το ’55 με το θίασο της Βίλμας Κύρου, σε έργο του Βέμπερ (Τρελοκόριτσο). Από το 1957 ως το 1960 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και στη συνέχεια με αρκετούς θιάσους στο ελεύθερο θέατρο (Δ. Μυρατ, Αλ. Αλεξανδράκη, Δ. Παπαμιχήλ, Γ. Φέρτη - Ξ. Καλογεροπούλου, Δ. Χορν, Τζ. Καρέζη). Το 1967 συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, αλλά από το 1977 ως το 1993, έγινε μόνιμος συνεργάτης του, ερμηνεύοντας σοβαρούς ρόλους σε παραστάσεις αρχαίου δράματος (Επιδαύρεια - Οιδίπους Τύρρανος, Ειρήνη, Ιππείς, Πέρσες, Βάκχες), αλλά και του σύγχρονου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε περρισσότερες από 60 ταινίες. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε 15 ταινίες και με την πληθωρική παρουσία του πρόσθεσε χρώμα σε δράματα και κωμωδίες. Το μεγάλο του πάθος όμως, ήταν πάντα το θέατρο και όπως ο ίδιος είχε πει «ο κινηματογράφος για μας τους ηθοποιούς ήταν κάτι βοηθητικό».
Ο Ανδρονίδης σκηνοθέτησε πέντε έργα για το «Ελληνικό Θέατρο Βελγίου» και δίδαξε για χρόνια σε δραματικές σχολές. Παράλληλα, πρωταγωνίστησε σε καλές σειρές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ενώ επέδειξε και έντονη συνδικαλιστική δράση.