Κούλης Στολίγκας
Κούλης Στολίγκας
 • Όνομα:
  Κούλης Στολίγκας
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  1909
 • Απεβίωσε:
  24 Φεβρουαρίου 1984
 • Ταινίες με FF:
  5

Ο Κούλης Στολίγκας, με πραγματικό όνομα Ιωάννης Σίσκος, ήταν ένας πολύ αγαπητός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Με χαρακτηριστική παρουσία και πηγαίο χιούμορ, διακρίθηκε ιδιαίτερα στην οπερέτα, στην επιθεώρηση, και στις κινηματογραφικές κωμωδίες. 

Γεννήθηκε το 1909 στη Δράμα και μαθητής ακόμα, ακολούθησε ένα περιοδεύοντα θίασο οπερέτας. Μετά τη στρατιωτική του θητεία ήρθε στην Αθήνα οριστικά και ασχολήθηκε με το θέατρο, παίζοντας αρχικά σε οπερέτες, με πρώτη εμφάνιση του το 1939 στην οπερέτα του Φράντς Λέχαρ «Η Εύθυμη Χήρα». Από τότε, συνέχισε να παίζει σε θιάσους οπερέτας αλλά σιγά-σιγά άρχισε να στρέφεται και στην επιθεώρηση. Το 1942 συγκρότησε θίασο με τον Νίκο Σταυρίδη. Μέχρι το 1955 έπαιζε σε παραστάσεις επιθεώρησης αλλά και οπερέτας. Στην καριέρα του δημιούργησε αρκετές φορές δικό του θίασο και έγινε συνθιασάρχης με εκλεκτούς ηθοποιούς. Συνεργάστηκε με τον Βασίλη Λογοθετίδη, τις αδελφές Καλουτά, την Καλή Καλό, τον Τάκη Μηλιάδη, τον Κώστα Χατζηχρήστο και την Ντιριντάουα κ.α. Στο θέατρο πρόζας έπαιξε λίγες φορές με σημαντικότερες συμμετοχές του στο έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νύκτας» με το θίασο του Νίκου Χατζίσκου το 1956 και στη «Δικηγορίνα» με το θίασο του Δημήτρη Μυράτ το 1958. 

Πρώτη ουσιαστική εμφάνισή του στον κινηματογράφο ήταν το 1946 στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Πρόσωπα Λησμονημένα». Από τότε και μέχρι το τέλος της καριέρας του έπαιξε σε περισσότερες από 50 ταινίες μέσα από τις οποίες αγαπήθηκε από το κοινό. 

Τελευταία εμφάνιση του στο  θέατρο ήταν το 1979  στην επιθεώρηση του Νίκου Αθερινού «Κουπόνια και μονά-ζυγά», και στον κινηματογράφο το 1982 στην  κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη «Παπασούζας Φαντομάς». Έχει συμμετάσχει και σε τρεις τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ.