Νάσος Κεδράκας
Νάσος Κεδράκας
 • Όνομα:
  Νάσος Κεδράκας
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  21 Νοεμβρίου 1915
 • Απεβίωσε:
  25 Αυγούστου 1981
 • Ταινίες με FF:
  21

Ο Νάσος Κεδράκας ήταν Έλληνας ηθοποιός που, για πενήντα σχεδόν χρόνια, υπηρέτησε με σοβαρότητα και συνέπεια όλα τα είδη της υποκριτικής τέχνης.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1915. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου, από την οποία αποφοίτησε το 1942. Σπουδαστής ακόμα, εμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο στο έργο «Η Βεντάλια» του Κάρλο Γκολντόνι. Τη χρονιά της αποφοίτησής του ξεκίνησε την επαγγελματική συνεργασία του με το Εθνικό, παίζοντας στον «Φάουστ» του Γκαίτε.

Το 1945-1946 συμμετείχε στον θίασο «Ενωμένοι Καλλιτέχνες» που συγκρότησαν ηθοποιοί προσκείμενοι στο ΕΑΜ, όπως οι: Αιμίλιος Βεάκης, Λυκούργος Καλλέργης, Δήμος Σταρένιος, Θόδωρος Μορίδης, Τίτος Βανδής, Αλέξης Δαμιανός και Αλέκα Παΐζη. Στη συνέχεια υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου, σε θιάσους όπως της κυρίας Κατερίνας, της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Σοφίας Βέμπο, του Κώστα Μουσούρη, του Βασίλη Αργυρόπουλου και του Μάνου Κατράκη. Τελευταία συνεργασία του με το Εθνικό ήταν το 1976 στη κωμωδία του Σαίξπηρ «Δωδέκατη Νύχτα».

Το 1946 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στο δράμα του Γιώργου Τζαβέλα «Πρόσωπα Λησμονημένα» (Φίνος Φιλμ). Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην κομεντί του Τζαβέλα «Η Δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα» (1965), όπου υποδυόταν τον Μικέ, τον φαρμακοποιό φίλο του πρωταγωνιστή της ταινίας Γιώργου Κωνσταντίνου.

Θεωρείται από τους ηθοποιούς που ανέπτυξαν μεγάλη δραστηριότητα στον κινηματογράφο με τις 200 περίπου ταινίες στις οποίες έπαιξε, ερμηνεύοντας κυρίως δεύτερους αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους. Ευρύτερα γνωστός έγινε μέσα από την τηλεόραση και ιδιαίτερα από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη σειρά του Αντώνη Βογιάζου «Ο Φωτογράφος του Χωριού» (ΕΡΤ, 1976-1978), αλλά και από τις σειρές «Κοκορόμυαλη» και «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».  

Μέχρι το θάνατό του το 1981, είχε ενεργή δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα της Ηλιούπολης, το προάστιο των Αθηνών στο οποίο και διέμενε.