Μάρθα Βούρτση
Μάρθα Βούρτση
  • Όνομα:
    Μάρθα Βούρτση
  • Ιδιότητα:
  • Γεννήθηκε:
    12 Οκτωβρίου 1937
  • Ταινίες με FF:
    3

Η Μάρθα Βούρτση είναι ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Εμβληματική φυσιογνωμία έκτισε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με το κοινό – ιδιαίτερα με τα λαϊκά στρώματα – μέσα από τους ρόλους που υποδύθηκε σε ταινίες μελό τη δεκαετία του ’60.
Προέρχεται από πλούσια καλλιτεχνική οικογένεια: η μητέρα της ήταν ζωγράφος και ο πατέρας της, Μιχάλης Βούρτσης, ήταν μαέστρος και ένας εκ των ιδρυτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο, ως σπουδάστρια ακόμα, στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Η πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1958 με το Ελεύθερο Θέατρο στο έργο του Γκολντόνι «Λοκαντιέρα» ενώ έπαιξε όλα τα είδη θεάτρου, από επιθεώρηση μέχρι αρχαία τραγωδία στην Επίδαυρο και από κλασικό θέατρο μέχρι ηθογραφία.
Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της πραγματοποιήθηκε το 1959 στην ταινία «Ο Μαγκούφης», ενώ την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε σε ταινία της Φίνος Φιλμ «Τα Κίτρινα Γάντια». Αυτό όμως που σφράγισε την κινηματογραφική της καριέρα αλλά και την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα, είναι η συμμετοχή της καθ’ όλη τη δεκαετία του ’60 σε μελό ταινίες με μεγάλη απήχηση.

Γύρισε συνολικά 48 ταινίες, 3 εκ των οποίων στην Φίνος Φιλμ, ενώ το 1962 τιμήθηκε από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών με το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου για την συμμετοχή της στην ταινία «Προδομένη Αγάπη». Η Μάρθα Βούρτση ανήκει στην μυθολογία του Ελληνικού κινηματογράφου, ως ένας από τους πιο αυθεντικούς μύθους του και σύμβολά του.