Αλέκος Λειβαδίτης
Αλέκος Λειβαδίτης
 • Όνομα:
  Αλέκος Λειβαδίτης
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  15 Δεκεμβρίου 1914
 • Απεβίωσε:
  23 Μαρτίου 1980
 • Ταινίες με FF:
  4

To όνομα του εκλεκτού ηθοποιού Αλέκου Λειβαδίτη είναι συνυφασμένο με τις ταινίες του Φιλοποίμενα Φίνου, αφού το "βάπτισμά" του σαν ηθοποιός το έκανε στην πρώτη ταινία του Φίνου «Το Τραγούδι του Χωρισμού» (1940), αλλά και στις πρώτες ταινίες της Φίνος Φιλμ «Η Φωνή της Καρδιάς» (1942) και η «Βίλλα με τα Νούφαρα» (1944). Εκτός όμως από αυτές έπαιξε και στην πρώτη κωμωδία της Φίνος Φιλμ «Παπούτσι από τον Τόπο σου» (1946).

Γεννήθηκε στην Αθήνα, και παρ’ όλο που  αποφοίτησε από εμπορική σχολή, αγαπούσε τις τέχνες και ειδικά το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1942 απέκτησε άδεια ασκήσεως της υποκριτικής και ξεκίνησε τις εμφανίσεις του και στο θέατρο. Από τότε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους σε κωμωδίες και επιθεωρήσεις, όπως των: Χριστόφορου Νέζερ-Άννας Λώρη, Καλουτά-Κρεββατά-Ρένας Ντορ, Ορέστη Μακρή, Βασίλη Αυλωνίτη, Νίκου Σταυρίδη, Ρένας Βλαχοπούλου, κ.α. Από το 1949 έκανε πολλές περιοδείες στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε περίπου 15 κωμωδίες, εκ των οποίων σκηνοθέτησε την ταινία «Εκατό Χιλιάδες Λίρες». Τελευταίες του συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες ήταν «Θανάση Σφίξε κι άλλο το Ζωνάρι» και «Γεύση από Ελλάδα», γυρισμένες και οι δύο το 1980.  Υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), και Πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του ΣΕΗ. Είχε τιμηθεί από τον Βασιλέα Γεώργιο Β' με μετάλλια Αλβανικού Πολέμου, καθώς και από τον Βασιλέα Παύλο για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τιμητικές επίσης διακρίσεις είχε λάβει και από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ήταν σύζυγος της Ρένας Ντορ, αδελφός του λογοτέχνη ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και θείος του ηθοποιού Θάνου Λειβαδίτη.