Γιώργος Πάντζας
Γιώργος Πάντζας
  • Όνομα:
    Γιώργος Πάντζας
  • Ιδιότητα:
  • Γεννήθηκε:
    22 Φεβρουαρίου 1937
  • Ταινίες με FF:
    2

Ο Γιώργος Πάντζας είναι αγαπητός κωμικός του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου.
Γεννήθηκε στο Παγκράτι και μεγάλωσε στην Καισαριανή με το θείο του, γιατί ο πατέρας του ήταν εξόριστος, λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο το 1955, πέρασε με άριστα στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και φοίτησε επίσης στην Ανώτερη Σχολή Κινηματογράφου. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1958 πλάι στον Μάνο Κατράκη και την Μαίρη Αρώνη, με το έργο “Βασίλισσα Αμαλία”. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κατερίνα, και αμέσως μετά με την Τζένη Καρέζη στο θεατρικό έργο “Τζένη Τζένη”, που αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Ακολούθως, και για τρία χρόνια, έπαιξε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στα έργα “Χτυποκάρδια στο θρανίο” και “Περάστε την πρώτη του μηνός”.
Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1957 στο έργο “Παιδί του Δρόμου” και ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός ταινιών στις οποίες είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Με την Φίνος Φίλμ συνεργάστηκε σε δύο μόνο ταινίες, στις οποίες όμως άφησε το στίγμα του: “Η Λίζα και η Άλλη” (1961), στην οποία έπαιξε μετά από απαίτηση της ίδιας της Αλίκης Βουγιουκλάκη ερμηνεύοντας τον ρόλο ενός φιλότιμου δικηγόρου, και “Μαριχουάνα Στόπ” (1971), πλάι στην Ζωή Λάσκαρη ερμηνεύοντας τον ίδιο ρόλο που είχε παίξει και στο θέατρο.
Η θητεία του στον κινηματογράφο απαριθμεί 32 ταινίες, οι οποίες τον καθιέρωσαν στο πλατύ κοινό σαν έναν από τους πλέον δημοφιλείς κωμικούς ηθοποιούς. Παράλληλα με τις κινηματογραφικές του επιτυχίες, συνέχισε να πρωταγωνιστεί και στο θέατρο δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, κυρίως σε κωμωδίες αλλά και σε επιθεωρήσεις.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Σήμερα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.