Γιώργος Κωνσταντίνου
Γιώργος Κωνσταντίνου
  • Όνομα:
    Γιώργος Κωνσταντίνου
  • Ιδιότητα:
  • Γεννήθηκε:
    27 Οκτωβρίου 1934
  • Ταινίες με FF:
    5

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, σπουδαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου, είναι πολύπλευρο ταλέντο, αφού εκτός από τα αναμφισβήτητα υποκριτικά του προσόντα, χάρη στα οποία έγινε δημοφιλής ηθοποιός, επέδειξε και πλούσια σεναριακή και σκηνοθετική εργασία.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και γονείς του ήταν δυο δημοφιλείς ηθοποιοί της εποχής εκείνης, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου και η Νίτσα Φιλοσόφου. Αν και από μικρός ακολουθούσε του γονείς του από θέατρο σε θέατρο και από τουρνέ σε τουρνέ, όταν τελείωσε το σχολείο γράφτηκε στη Σχολή Πάλμερ για να γίνει ηλεκτροτεχνίτης. Μετά από προτροπή της μητέρας του, αποφάσισε να σπουδάσει θέατρο. Αρχικά στη Δραματική σχολή του Μουζενίδη, η οποία όμως έκλεισε, και στη συνέχεια έγινε δεκτός στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, του Κουν, αφού πρώτα απορρίφτηκε από τη Σχολή του Εθνικού. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν στο έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος» (Θέατρο Τέχνης, 1959), ενώ το 1962 τον προσέλαβε ο Μάνος Χατζιδάκις στη θρυλική παράσταση «Οδός Ονείρων».
Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1961 στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Η Λίζα και η Άλλη», αλλά η σκηνή που χάλασε κόσμο και τον έκανε γνωστό στο κοινό ήταν στην ταινία «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» (Κλ. Κονιτσιώτης, 1963), υποδυόμενος έναν φοιτητή, που προσπαθεί να περιγράψει σε ένα σερβιτόρο πώς είναι το προφιτερόλ. Ο ρόλος του Αντωνάκη στην ταινία «Η Γυνή να Φοβείται» (Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης, 1965) έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο και παρέμεινε διαχρονικά. Το 1966 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε με επιτυχία στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Πέντε Χιλιάδες Ψέμματα», και από τότε συνέχισε να γράφει σενάρια και να σκηνοθετεί. Αξέχαστες είναι οι ερμηνείες του στις ταινίες της Φίνος Φιλμ «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963) και «Ξύπνα Βασίλη» (1969). Αν και δεν έπαιξε σε περισσότερες από 20 ταινίες, έχει πλούσια συμμετοχή στο θέατρο, είτε σαν θιασάρχης, είτε πλάι σε καταξιωμένες ηθοποιούς, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, είτε ακόμα και σκηνοθετώντας. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του και στην ελληνική τηλεόραση, στην οποία προσέφερε για 30 ολόκληρα χρόνια, γράφοντας, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας σε επιτυχημένες και δημοφιλείς σειρές, όπως: «Τα Εφτά Κακά της Μοίρας μου», «Πατήρ,Υιος και Πνεύμα», και άλλες.

Η τελευταία και εξαιρετική κινηματογραφική παρουσία του, έγινε το 2012 στην ταινία «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ενώ το 2013 συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο και περιόδευσε σε πολλά άλλα ελληνικά θέατρα. Σήμερα συνεχίζει να συνεργάζεται με το ΚΘΒΕτόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης. Γιός του είναι ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου.