Χρήστος Γιαννακόπουλος
Χρήστος Γιαννακόπουλος
 • Όνομα:
  Χρήστος Γιαννακόπουλος
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  1909
 • Απεβίωσε:
  12 Φεβρουαρίου 1963
 • Ταινίες με FF:
  9

Ο σημαντικός και αυτοδίδακτος θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και στιχουργός, Χρήστος Γιαννακόπουλος, έκανε την εμφάνιση του το 1929 στο μουσικό θέατρο με επιθεωρήσεις και οπερέτες. Από το 1939 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Αλέκο Σακελλάριο, με πρώτο έργο τους την επιθεώρηση «Παύσατε Πυρ». Από τότε έγιναν οι δυο τους ένα παραγωγικότατο δίδυμο, παρουσιάζοντας τις καλύτερες φαρσοκωμωδίες της δεκαετίας ‘50-’60. Ο κριτικός Αχιλλέας Μαμάκης τους αποκαλούσε μάλιστα «Διόσκουρους» της θεατρικής και κινηματογραφικής γραφής. 

Στα έργα τους σκιαγραφούσαν συνήθως τον Έλληνα μικροαστό με τις αντιφάσεις, τις ψευδαισθήσεις και τα αδιέξοδα τους, βρίσκοντας μεγάλη απήχηση στο κοινό, γι’ αυτό και όλες σχεδόν οι θεατρικές επιτυχίες τους μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο, κάνοντας τους συγγραφείς αγαπητούς σε ένα πλατύτερο κοινό.

Η γραφή τους χαρακτηριζόταν για την αμεσότητά της, την ευαισθησία της και το πηγαίο χιούμορ, και μας άφησαν παρακαταθήκη διαχρονικά έργα αλλά και πλήθος στίχων που μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους συνθέτες. Τα  τραγούδια «Ας' τα τα Μαλλάκια σου», « Αγάπη μου πού να `σαι», «Άλα Άνοιξε κι άλλη Μπουκάλα», «Είμαι Άντρας και το Κέφι μου θα Κάνω», «Ένας Κορίτσαρος», «Θα σε Πάρω να Φύγουμε», «Το Τελευταίο Τραμ», «Ο Τραμπαρίφας», «Πάμε σαν Άλλοτε», «Το Πρωί με Ξυπνάς με Φιλιά», «Γαρύφαλλο Στ' Αυτί», «Πού να 'σαι Τώρα», «Ένα Βράδυ Πούβρεχε» και πολλά άλλα έμειναν αθάνατες επιτυχίες.

Ο Χρήστος Γιαννακόπουλος έγραψε και μόνος του θεατρικά έργα που παίχτηκαν από καλούς θιάσους όπως: «Ο Κέρβερος» (1955, θίασος Λογοθετίδη), «Μια Τσουκνίδα στις Βιολέτες» (1956, Ηλιόπουλος-Φωτόπουλος), «Οι Μεγάλοι και οι Μικροί» που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με τίτλο «Κολωνάκι Διαγωγή Μηδέν» το 1967, και «Απ΄όλα τα Παλιά Αγοράζω».

Από τις 22 κινηματογραφικές επιτυχίες που έγραψαν μαζί με τον Σακελλάριο, οι εννέα είναι της Φίνος Φιλμ, σκηνοθετημένες από τον Αλέκο Σακελλάριο εκτός από το «Κλωτσοσκούφι» που σκηνοθέτησε ο Ντίνος Δημόπουλος. Άλλα σενάρια τους που έγιναν επιτυχίες από άλλους παραγωγούς είναι: «Ένα Βότσαλο στη Λίμνη» (1952), «Θανασάκης ο Πολιτευόμενος» (1954), «Δελησταύρου και Υιός» (1957), «Ενας 'Ηρωας με Παντούφλες» (1958), «Αλοίμονο στους Νέους» (1961) «Όταν Λείπει η Γάτα» (1962), «Ο Σπαγγοραμένος» (1967) κ.α.

Είναι κρίμα που ο Χρήστος Γιαννακόπουλος έφυγε τόσο νέος, στερώντας τον τόπο μας και από άλλα έργα του.