Γεωργία Βασιλειάδου
Γεωργία Βασιλειάδου
 • Όνομα:
  Γεωργία Βασιλειάδου
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  01 Ιανουαρίου 1897
 • Απεβίωσε:
  12 Φεβρουαρίου 1980
 • Ταινίες με FF:
  14

Η πιο αγαπημένη ίσως διαχρονικά Ελληνίδα κωμικός, έχει μείνει στην ιστορία ως η «πιο όμορφη-άσχημη» του ελληνικού κινηματογράφου. Αστείρευτο ταλέντο, μοναδικό στυλ, αξεπέραστες και αξέχαστες ερμηνείες, ατάκες που έμειναν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.


ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το 1925 κάνει το ντεμπούτο της στο θέατρο, με τις δύο σπουδαίες κυρίες του θεάτρου - Κυβέλη και Μαρίκα Κοτοπούλη - να την διεκδικούν στον θίασό τους. Το 1932 μεταπήδησε στον θίασο του Αιμίλιου Βεάκη, όπου έμεινε μέχρι το 1935, εποχή που ο γάμος της διαλύθηκε, και αποφάσισε να αφοσιωθεί στη μικρή της κόρη, Φωτεινή. Δεν είχε σκοπό να επιστρέψει στο σανίδι, όταν το 1939 ο Αλέκος Σακελλάριος έψαχνε για μια λαϊκή γυναίκα για έναν ρόλο στο έργο του «Τα Κορίτσια της Παντρειάς», και μόλις την είδε στο θεατρικό καφενείο της εποχής το “Στέμμα”, της έκανε επί τόπου πρόταση. Έτσι ξεκίνησε η δεύτερη λαμπρή καριέρα της, στα 42 της χρόνια, που έμελλε να την βάλει στο πάνθεον των Ελλήνων κωμικών.


Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η κινηματογραφική της καριέρα ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1940, με τον Σακελλάριο και τον Φίνο να της εμπιστεύονται ρόλους που θα έμεναν στην ιστορία. Πρώτη ταινία της στην Φίνος Φιλμ, το «Παπούτσι απ’ τον Τόπο σου» (1946) και δεύτερη η θρυλική ταινία «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» (1948), που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κινηματογραφικής της καριέρας.

Την δεκαετία του ’50, οι επιτυχίες για την Γεωργία Βασιλειάδου διαδέχονται η μια μετά την άλλη, με τον Φίνο να της εμπιστεύεται σπουδαίους ρόλους. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, μέσα από τις ερμηνείες της στις ταινίες «Ο Γρουσούζης», «Η Ωραία των Αθηνών» και «Η Καφετζού», ενώ γνώρισε την απόλυτη αποθέωση με τον ρόλο της στην ταινία «Η Θεία από το Σικάγο» (1957) και την έξοχη ερμηνεία της στο ρόλο της θείας εξ’ Αμερικής. Σειρά είχε ένας ρόλος-γάντι, στην ταινία «Η Κυρά μας η Μαμμή» (1958) πλάι στον Ορέστη Μακρή, ενώ το 1959 πρωταγωνιστεί μαζί με τον φίλο της Βασίλη Αυλωνίτη στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη», στην οποία τραγουδάει για πρώτη φορά σε κινηματογραφική ταινία. Η τελευταία της ταινία με την Φίνος Φιλμ έρχεται το 1961, με το εκρηκτικό τρίο Βασιλειάδου, Αυλωνίτης και Ρίζος να συνθέτουν την περίφημη κωμωδία «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός». Μάλιστα, ήταν τέτοια η χημεία των τριών ηθοποιών, που συγκρότησαν την ίδια χρονιά δικό τους θίασο και περιόδευσαν στην Ελλάδα και την Γερμανία, χαρίζοντας άφθονο γέλιο.

Σταμάτησε την καριέρα της το 1975, όταν ακόμα βρισκόταν στο απόγειό της, λέγοντας χαρακτηριστικά γι αυτήν την απόφασή της: «Θέλω να φύγω με ζήτω κι όχι με γιούχα». Έτσι όπως της άξιζε, συμπληρώνουμε εμείς.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Η Γεωργία Βασιλειάδου παντρεύτηκε έναν έμπορο στις αρχές της δεκαετίας του ’ 30 και απέκτησε μια κόρη, την Φωτεινή. Ο γάμος τους διαλύθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Το 1945, μετά από μια παράσταση με τον θίασο της Άννας Καλουτά και του Ορέστη Μακρή, γνωρίζει τον αρκετά νεότερό της Κώστα Γαμπάρο, τον οποίο και παντρεύεται λίγους μήνες μετά. Έμεινε μαζί του μέχρι τον θάνατό της το 1980.

Πέθανε ένα κρύο πρωινό του Φεβρουαρίου 1980, σε ηλικία 83 ετών και κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.