Ζαννίνο
Ζαννίνο
 • Όνομα:
  Ζαννίνο
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  21 Αυγούστου 1923
 • Απεβίωσε:
  27 Μαΐου 1995
 • Ταινίες με FF:
  6

Ταλαντούχος ηθοποιός, με χαρακτηριστικά ιδιαίτερο στυλ, αν και έπαιξε κυρίως σε δεύτερους ρόλους, αγαπήθηκε πολύ από το θεατρικό και το κινηματογραφικό κοινό, και για αυτό και είχε μια πλούσια καριέρα.

Ο Ζαννίνο, με πραγματικό όνομα Γιάννης Παπαδόπουλος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Με τον ξεριζωμό ήρθε με την οικογένεια του στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Δραπετσώνα του Πειραιά με δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Δεκατεσσάρων ετών ορφάνεψε από πατέρα και αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές για επιβίωση. Ταλαντούχος όμως όπως ήταν, δεν άργησε να προσληφθεί σαν χορευτής στα μπαλέτα Ρομασόφ, που εκείνη την εποχή έδιναν παραστάσεις σε καφέ-σαντάν και βαριετέ της Αθήνας. Σε μία παράσταση που έδωσε το μπαλέτο το 1941 στη γνωστή «Μάντρα του Αττίκ», ο ίδιος ο Αττίκ του άλλαξε το όνομα και τον παρουσίασε στο κοινό σαν Ζαννίνο. Από τότε, με το όνομα Ζαννίνο, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα και το πραγματικό του όνομα ξεχάστηκε τόσο, που ακόμα και η οικογένεια που δημιούργησε υιοθέτησε  το επίθετο Ζαννίνου.

Έπαιξε σε πολλά μουσικά θεατρικά έργα και από το 1956 ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα συνεργαζόμενος με τους καλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες, αλλά και με Αμερικανούς όπως στην ταινία «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου». Συνολικά, συμμετείχε σε περισσότερες από 80 ταινίες, με τελευταία τον «Καβάφη» του Γιάννη Σμαραγδή το 1996. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε έξι παραγωγές της που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Από το 1972 έως και το 1992 έπαιξε και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, κατά τις οποίες αγαπήθηκε πολύ από ένα ευρύτερο κοινό. 

Πέρα από την καλλιτεχνική του καριέρα, είχε και μια επιτυχημένη οικογενειακή ζωή δίπλα στην αγαπημένη του γυναίκα Τζένη και στην κόρη τους, επίσης ηθοποιό Σόφη Ζαννίνου.