Νότης Περγιάλης
Νότης Περγιάλης
 • Όνομα:
  Νότης Περγιάλης
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  16 Αυγούστου 1920
 • Απεβίωσε:
  10 Νοεμβρίου 2009
 • Ταινίες με FF:
  13

Συγγραφέας, ηθοποιός, στιχουργός και σκηνοθέτης ο Νότης Περγιάλης ήταν μια πολυσχιδής και πολυτάλαντη προσωπικότητα, που πρόσφερε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο στην Ελλάδα. Αν και στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός σαν ηθοποιός του κινηματογράφου, στον οποίο ξεχώρισε σε σύνθετους δεύτερους ρόλους, ήταν ένας σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας και όχι μόνο...

Γεννήθηκε στα Ανώγεια της Λακωνίας και σπούδασε στο Σπουδαστήρι του Βασίλη Ρώτα. Ξεκίνησε σαν συγγραφέας θεατρικών έργων και το πρώτο του έργο «Ο Πόνος Γεννάει Θεούς» βραβεύτηκε στον Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό του 1948. Το 1949 ανέβηκε στο Ρεαλιστικό Θέατρο του Αιμίλιου Βεάκη το έργο του «Νυφιάτικο τραγούδι». Το έργο αυτό αποτέλεσε και την πρώτη παράσταση του θιάσου Λαιμού το 1954 στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, αλλά και στο Πανεπιστημιακό θέατρο “Hunter College” της Νέας Υόρκης. Την ίδια εποχή, ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο το έργο του «Το Άλογο του Θανάση». Αρκετά θεατρικά του έργα ανέβηκαν από το Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, με πιο γνωστό «Το Κορίτσι με το Κορδελάκι». Από το θίασο Έλσας Βεργή παίχτηκε το έργο του «Μάσκες Αγγέλου» το 1959. Σε συνεργασία με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, συνέγραψε τη μουσική επιθεώρηση «Μαγική Πόλη» που ανέβασε στο θέατρο ο Μίκης Θεοδωράκης το 1963.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1953 στην ταινία «Το Κλειδί της Ευτυχίας» ενώ με τη Φίνος Φιλμ ξεκίνησε τη συνεργασία του το 1962 με την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη, και τελείωσε το 1975 με την ταινία «Οι Βάσεις και η Βασούλα». Από τις 20 αξιόλογες ταινίες που έπαιξε συνολικά στην καριέρα του, οι 13 ήταν της Φίνος Φιλμ.

Μετά την μεταπολίτευση, ο θίασος Νίκου Χατζίσκου, το Εθνικό Θέατρο αλλά και πολλοί άλλοι θίασοι ανέβασαν έργα του όπως: «Αυτό το Δέντρο δεν το Λέγανε Υπομονή», «Η Γειτονιά του Τσέχωφ», «Ανοιξε την Πόρτα» κ.α. Έγραψε επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Σε συνεργασία με τον Γεράσιμο Σταύρου, διασκεύασε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», στο οποίο συμμετείχε και σαν αφηγητής. Εκδόθηκαν επίσης τα λογοτεχνικά του έργα «Οταν Σηκώθηκαν τα Δέντρα» (1971), «Ο Ατάρ δεν Πεθαίνει Ποτέ» (1971), «Το Κόκκινο Πουλί» (1990). Σε πολλά από τα θεατρικά του έργα συμμετείχε σαν ηθοποιός. Είχε επίσης παίξει στην τηλεοπτική σειρά «Η Επιστροφή» το 1982.

Σαν στιχουργός έγινε γνωστός από τα εξαιρετικά τραγούδια που μελοποίησαν ο Μάνος Χατζηδάκις – με ποιο γνωστό το «Πάμε μια Βόλτα στο Φεγγάρι», ο Μίκης Θεοδωράκης – όπως το «Μπλόκο της Καισαριανής», και ο Γιάννης Μαρκόπουλος με τα «Γκρεμισμένα Σπίτια» και άλλα.

Μέχρι το τέλος της ζωής του σκηνοθετούσε θεατρικές παραστάσεις στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας με ερασιτεχνική θεατρική ομάδα. Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Διεθνούς Κέντρου Θεάτρου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Ιερής Πόλεως του Μεσολογγίου και με το Βραβείο των Κριτικών Εφημερίδων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.