Κατερίνα Χέλμη
Κατερίνα Χέλμη
 • Όνομα:
  Κατερίνα Χέλμη
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  12 Αυγούστου 1939
 • Απεβίωσε:
  15 Απριλίου 2023
 • Ταινίες με FF:
  4

Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, η Κατερίνα Χέλμη είχε από νέα την ικανότητα να εκμηδενίζει την απόσταση μεταξύ ρόλου και πραγματικότητας, πείθοντας τον θεατή για την ιστορία που υποδύεται.   

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε τη δραματική τέχνη στη σχολή του Εθνικού και του θεάτρου Τέχνης, αλλά τελικά αποφοίτησε από τη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε στα 18 της χρόνια με την ταινία  «Μπάρμπα Γιάννης Κανατάς» και στη συνέχεια συμμετείχε σε μερικές άλλες ταινίες. Σπουδάστρια ακόμα, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο έργο «Λαίδη Μπέτσι». Ωστόσο, όπως η ίδια αφηγείται, η κινηματογραφική καριέρα της, μέσα από την οποία αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, ξεκίνησε από τον Φίνο, ο οποίος όταν την είδε στο θέατρο να υποδύεται μια από τις ιερόδουλες στα «Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού, σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού, της πρότεινε να παίξει στην ταινία «Νόμος 4000» του Γιάννη Δαλιανίδη. Από τότε καθιερώθηκε σαν ηθοποιός του κινηματογράφου, με κορυφαία ίσως στιγμή της, στην μεταφορά του θεατρικού έργου «Κόκκινα Φανάρια» στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

Μέχρι το 1995, η Κατερίνα Χέλμη συμμετείχε συνολικά σε 28 κινηματογραφικές ταινίες. Το 2001 συμμετείχε επίσης στην ταινία «Αλεξάνδρεια» της Μαρίας Ηλιού και το 2007 στον «Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή. Παράλληλα, έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο και στο Ελεύθερο Θέατρο. Τελευταία θεατρική εμφάνισή της είναι στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου το 2009-2010, στο έργο «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς, ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυρίας Βέναμπλ, για τον οποίο έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Είχε διδάξει υποκριτική σε δραματική σχολή, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τη συγγραφή βιβλίων.

Η Κατερίνα Χέλμη πέθανε στις 15 Απριλίου 2023, σε ηλικία 83 ετών.