Στέλλα Γκρέκα
Στέλλα Γκρέκα
  • Όνομα:
    Στέλλα Γκρέκα
  • Ιδιότητα:
  • Γεννήθηκε:
    01 Απριλίου 1921
  • Ταινίες με FF:
    2

Ο Χρήστος Χαιρόπουλος χαρακτήρισε τη φωνή της βιολοντσέλο, η Μαρίκα Κοτοπούλη λάτρευε τη φωνή της, οι σπουδαιότεροι συνθέτες της εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους που μέσα από τις ερμηνείες της γίνονταν επιτυχίες. Κι όμως η Στέλλα Γκρέκα με πραγματικό όνομα Στέλλα Λαγκαδά ξεκίνησε από ηθοποιός…

Γεννήθηκε στην Αθήνα σε αστική πολυμελή οικογένεια (9 παιδιά), με οικονομικές δυσκολίες αλλά και αξιοπρέπεια. Ο πατέρας της ήταν σκηνογράφος και η Στέλλα εξοικειώθηκε από νωρίς με τον καλλιτεχνικό χώρο. Παιδικός της φίλος ήταν ο Δημήτρης Χορν.

Το 1942 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και λογοτέχνη Ορέστη Λάσκο, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός από την ταινία του «Δάφνις και Χλόη». Κουμπάρος ήταν ο φίλος του Φιλοποίμην Φίνος. Δύο χρόνια αργότερα έπαιξε στην ταινία του συζύγου της «Ραγισμένες Καρδιές», με το ψευδώνυμο «Στέλλα Γκρέκα». Και καθώς εκείνος έψαχνε τραγουδίστρια να την ντουμπλάρει σε κάποιες σκηνές, ο Φίνος τον έπεισε ότι η γυναίκα του ήταν η καλύτερη. Η ταινία προβλήθηκε το 1945. Αμέσως μετά την κάλεσε ο Μιχάλης Σουγιούλ να κάνει συμβόλαιο με την Κολούμπια. Από τότε οι μελωδίες  του Χαιρόπουλου, του Γιαννίδη, του Σουγιούλ και άλλων ερμηνεύτηκαν εξαιρετικά από τη Στέλλα Γκρέκα. Για τα τον Χρ. Χαιρόπουλο έγινε η μούσα του και έγραψε ειδικά γι’ αυτήν 4 τραγούδια.

Το 1946 συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία και κάθε Πέμπτη βράδυ είχε πρόγραμμα «Στέλλα Γκρέκα» με τον Γιαννίδη στο πιάνο. Έτσι αγαπήθηκε από ένα πλατύ κοινό μέσα από τις αυθεντικές ερμηνείες στα τραγούδια των καλύτερων τότε συνθετών. Το 1947 πρωταγωνίστησε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Μαρίνα» πλάι στον Δημήτρη Μυράτ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία και η ερμηνεία της στη σύνθεση του  Κώστα Γιαννίδη «Το τραγούδι της Μαρίνας», έγινε επιτυχία.

Κι ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της το φθινόπωρο του 1947, μετά το χωρισμό της με τον Ορέστη Λάσκο εγκατέλειψε την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου ζούσε και ο αδελφός της. Εκεί είχε κάποιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά το 1950 παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Αυγερινό, σταμάτησε να τραγουδά και στην Ελλάδα ερχόταν μόνο για διακοπές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 συλλέγει τα τραγούδια που είχε ηχογραφήσει στα δύο χρόνια της καριέρας της στην Ελλάδα και τα κυκλοφορεί σε δίσκο με τον τίτλο  «Στέλλα Γκρέκα». Το 1975 συνεργάζεται με την ΕΜΙ και ηχογραφεί δύο δίσκους με τίτλο «Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Χρήστο Χαιρόπουλο» και το «Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Αττίκ».

Μετά από 40 χρόνια ζωής στην Αμερική, επιστρέφει στην Αθήνα. Τα τραγούδια που ερμήνευσε σε κάποιες αραιές καλλιτεχνικές εμφανίσεις της στην Αμερική έγιναν το 1990 δίσκος που κυκλοφόρησε από την φωνογραφική εταιρεία LYRA με τίτλο “Τα τραγούδια της Αμερικής». Μερικές από τις πολλές και διαχρονικές επιτυχίες της είναι: «Όνειρο ήταν και πάει», «Έλα γι’ απόψε», «Σαν κι απόψε», «Χτες το βράδυ», «Πού να ‘σαι τώρα», «Ας ερχόσουν για λίγο» «Πάμε στο άγνωστο», «Ήρθες σαν την άνοιξη», «Γύρισε σε περιμένω, γύρισε», «Σκληρή κάρδια γιατί να σ’ αγαπήσω» και άλλα.

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, λίγο πριν τα 92 της χρόνια, εμφανίστηκε στο θέατρο Μπάντμιντον σε ειδικό αφιέρωμα που έγινε προς τιμήν της, και μας απέδειξε πως η φωνή της παραμένει αλώβητη, μεστή και γεμάτη συγκίνηση.