Περικλής Χριστοφορίδης
Περικλής Χριστοφορίδης
 • Όνομα:
  Περικλής Χριστοφορίδης
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  1907
 • Απεβίωσε:
  30 Σεπτεμβρίου 1983
 • Ταινίες με FF:
  35

Ο Περικλής Χριστοφορίδης ήταν γνωστός ηθοποιός του Ελληνικού Κινηματογράφου και του θεάτρου. Έχει στο ενεργητικό του 35 εμφανίσεις σε ταινίες της Φίνος Φιλμ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ.
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα της Μικράς Ασίας και κατάγεται από μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια, με παππού, πατέρα, και αδελφή, ηθοποιούς. Από το 1924 ήταν ηθοποιός του θεάτρου, ενώ το 1929 πραγματοποίησε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, στη βουβή ταινία «Η Μπόρα», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γαζιάδη. Κατά την δεκαετία του ’30, συνέχισε να παίρνει μέρος σε διάφορες ταινίες, αλλά η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τον πόλεμο, στις ταινίες της Φίνος Φίλμ «Μαρίνα» του Αλέκου Σακελλάριου (1947) και στην ταινία “Χαμένοι Άγγελοι”(1949), σε δεύτερους ρόλους, σφραγίζοντάς τις, ωστόσο, με το εξαιρετικό παίξιμό του. Στα πρώτα χρόνια της Φίνος Φίλμ και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός από ηθοποιός ήταν και φροντιστής στις ταινίες της επιχείρησης. Η καλύτερή του παρουσία σε ταινία, όλων αυτών των μεταπολεμικών χρόνων, ήταν στην «Καφετζού» πλάι στην Γεωργία Βασιλειάδου.
Παράλληλα με την κινηματογραφική του καριέρα, συνεργάστηκε στο θέατρο με πολλούς θιάσους, ίδρυσε και δικούς του και περιόδευσε στον Ελληνισμό του εξωτερικού.
Υπήρξε συγγραφέας πολλών θεατρικών και κινηματογραφικών έργων και ως ηθοποιός, έκανε μια πλούσια κινηματογραφική καριέρα με την συμμετοχή του σε περισσότερες από 200 ταινίες, με τελευταία του εμφάνιση το 1979 στην ταινία «Ταξίδι του μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι ερμηνείες του στις ταινίες «Κορίτσια για Φίλημα», ερμηνεύοντας τον ρόλο του αδελφού της Ρένας Βλαχοπούλου, και στο «Μια ζωή την Έχουμε» πλάι στον Δημήτρη Χορν. Ο Περικλής Χριστοφορίδης ήταν από τους δευτερορολίστες που με την ερμηνεία του προσέδινε κύρος στην ταινία. Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 75 ετών, μετά από πενήντα χρόνια καριέρας, η οποία ξεκίνησε από τον βουβό και έφτασε ως το νέο ελληνικό κινηματογράφο, αφήνοντας την χαρακτηριστική του υπογραφή στις ταινίες που συμμετείχε.