Τόλης Βοσκόπουλος
Τόλης Βοσκόπουλος
 • Όνομα:
  Τόλης Βοσκόπουλος
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  26 Ιουλίου 1940
 • Απεβίωσε:
  19 Ιουλίου 2021
 • Ταινίες με FF:
  2

Ο Τόλης Βοσκόπουλος – ο πρίγκιπας του Ελληνικού τραγουδιού, όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται – γεννήθηκε στον Πειραιά και ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειάς του. Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε αρχικά ως ηθοποιός και η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1958, ενώ συνεχίστηκε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς.
Σαν τραγουδιστής ξεκίνησε το 1963 με το τραγούδι “Βήμα Βήμα” και η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε το 1968 με το τραγούδι “Αγωνία”, που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις. Έκτοτε είχε μια πολυετή πορεία με πωλήσεις εκατομμυρίων δίσκων, ενώ πολλά από τα τραγούδια του έμειναν διαχρονικά, όπως το “Ανεπανάληπτος”, το “Πριν Χαθεί το Όνειρο μας” και άλλα.
Αν και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού πενταγράμμου, μεγάλη αίσθηση έκανε η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου, την δεκαετία του ’70, κατά την οποία στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσαν, δεν έπεφτε καρφίτσα.
Σαν κινηματογραφικός ηθοποιός, πρωτοεμφανίστηκε το 1960 στην ταινία “Τρείς κούκλες κι εγώ”, ενώ στην Φίνος Φίλμ πρωτοεμφανίστηκε το 1963 στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη “Κάτι να Καίει”, ερμηνεύοντας τον ρόλο του μουσικού στο συγκρότημα του Κώστα Βουτσά. Μεγάλη επιτυχία είχε επίσης και η συμμετοχή του σαν τραγουδιστής στην ταινία της Φίνος Φίλμ “Μαριχουάνα Στόπ”, στην οποία ερμήνευσε την μεγάλη του επιτυχία “Το Φεγγάρι πάνωθε μου”.
Συνολικά γύρισε 20 ταινίες - δύο στη Φίνος Φιλμ - ενώ συνέχισε να εμφανίζεται και στο θέατρο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, με μεγαλύτερη επιτυχία στο θεατρικό έργο “Οι Εραστές του Ονείρου” (1972) πλάι στην Ζωή Λάσκαρη. Πλούσιο ήταν και το έργο του σαν συνθέτης, με μεγαλύτερη του επιτυχία το τραγούδι “Αδέλφια μου Αλήτες Πουλιά”, που συνέθεσε το 1971 και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έφυγε από την ζωή στις 19 Ιουλίου 2021 από ανακοπή καρδιάς, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 81 του χρόνια.