Άγγελος Αντωνόπουλος
Άγγελος Αντωνόπουλος
  • Όνομα:
    Άγγελος Αντωνόπουλος
  • Ιδιότητα:
  • Γεννήθηκε:
    16 Ιανουαρίου 1932
  • Ταινίες με FF:
    16

Ταλέντο, επιβλητική παρουσία, έντονη εκφραστικότητα και επαγγελματισμός χαρακτηρίζουν την καλλιτεχνική φυσιογνωμία του Άγγελου Αντωνόπουλου, ενός από τους πιο αξιόλογους Έλληνες ηθοποιούς του δραματικού ρεπερτορίου, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά και σπούδασε στη σχολή του Κάρολου Κουν, από την οποία αποφοίτησε το 1963. Ωστόσο, η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1961, στο έργο «Η άνοδος του Αρθούρου Ούι» του Μπρεχτ. Τη δεκαετία του ΄70 συνεργάστηκε επιτυχώς με πολλούς θεατρικούς θιάσους.
Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο του το 1964, στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Ένας Μεγάλος Έρωτας» σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου. Ακολούθησε μία επιτυχημένη συνεργασία με τον Φίνο με απολογισμό 16 ταινίες, όλες δράματα, με εξαίρεση το «Δεσποινίς Διευθυντής». Οι περισσότερες από αυτές σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία όπως: «Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μαλλιά», «Ορατότης Μηδέν», «Παπαφλέσσας», «Οι Γενναίοι Πεθαίνουν Δυο Φορές», «Οι Σφαίρες δεν Γυρίζουν Πίσω» κ.α. Συνολικά έπαιξε σε 47 ελληνικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, και οι συμμετοχές του, ακόμα και σε δεύτερους ρόλους ήταν πάντα ουσιαστικές. Η πρώτη του συμμετοχή σε τηλεοπτική σειρά ήταν στον «Άγνωστο Πόλεμο» του Νίκου Φώσκολου, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, και συνέβαλε στην μεγάλη απήχηση της σειράς. Άλλες γνωστές σειρές στις οποίες είχε σημαντικούς ρόλους, είναι οι «Πανθέοι» και «Τα παιδιά της Νιόβης».
Στο θέατρο έχει λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις κυριότερες των οποίων οι «Ερωτας των τεσσάρων συνταγματαρχών» του Ουστίνοφ, Ο Γλάρος του Τσέχωφ, «Τοβάριτς» του Ζακ ντε Βαλ, «Ιούλιος Καίσαρ» του Σαίξπηρ. Έχει γράψει το μυθιστόρημα «Οι Επιβάτες του Φεγγαριού», (εκδόσεις Αιώρα 2006) και μία ποιητική συλλογή «Αφύλαχτη Διάβαση» που κυκλοφόρησε το 2011 από τις ίδιες εκδόσεις.
Μάχιμος και ιδιαίτερα δημιουργικός, ανέβασε, την θεατρική περίοδο 2012-13, το έργο-μονόλογο με τίτλο «Γαλιλαίος» το οποίο έγραψε, σκηνοθέτησε και έπαιξε ο ίδιος.