Ανδρέας Ντούζος
Ανδρέας Ντούζος
 • Όνομα:
  Ανδρέας Ντούζος
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  19 Οκτωβρίου 1936
 • Απεβίωσε:
  29 Απριλίου 2013
 • Ταινίες με FF:
  7

Ο Ανδρέας Ντούζος, ταλαντούχος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, είχε το προσόν να ερμηνεύει με φυσικότητα τους ρόλους του και να τους δίνει χρώμα με το αεράτο στυλ του.
Γεννημένος στην Αθήνα, τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Τάκη Μουζενίδη και πολύ γρήγορα ξεκίνησε τη θεατρική του δραστηριότητα, δίπλα σε κορυφαία ονόματα του Θεάτρου, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Γιώργος Παππάς, ο Μάνος Κατράκης, και ο Νίκος Χατζίσκος. Πολύ σύντομα εντάχθηκε και στο «Πειραϊκό Θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη. Παράλληλα, αρχίζει να συμμετέχει σε κινηματογραφικές ταινίες με μικρούς ρόλους, που έδειχναν ωστόσο την υποκριτική ποιότητά του. Έτσι, τον ανακαλύπτει ο Αλέκος Σακελλάριος και του εμπιστεύεται πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες του «Αλλοίμονο στους Νέους» το 1961, και «Όταν λείπει η Γάτα» το 1962. Μετά από αυτές τις ταινίες, ξεκινά και η συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ και καθιερώνεται σαν ζεν πρεμιέ, μέσα από τις κωμωδίες: «Η Βίλλα των Οργίων», «Φωνάζει ο Κλέφτης» και «Υπάρχει και Φιλότιμο» όσο και στα μιούζικαλ «Κορίτσια για Φίλημα» και «Ραντεβού στον Αέρα». Στη συνέχεια, συνεργάζεται και με άλλες εταιρείες παραγωγής και με την ίδια φυσικότητα αποδίδει και σε δραματικούς ρόλους. Πιστός όμως στο θέατρο, εξακολουθεί τις θεατρικές του δραστηριότητες, συνεργαζόμενος με τον Μίκη Θεοδωράκη στη «Μαγική Πόλη» (καλοκαίρι 1962), και στη συνέχεια με τον Κώστα Μουσούρη (1963-64), με τον Παπαμιχαήλ και τη Βουγιουκλάκη (1964-65), αλλά και με άλλους θιάσους.
Και ενώ το 1967 ο Ανδρέας Ντούζος είναι ήδη αγαπητός στο ελληνικό κοινό και με εξασφαλισμένη καριέρα, αναχωρεί με την οικογένεια του (τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του) για την Αμερική, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στην υποκριτική τέχνη αλλά και στη σκηνοθεσία.
Όταν το 1980 επιστρέφει στην Ελλάδα, τα 13 χρόνια της απουσίας του δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν. Συνεργάζεται με εμπορικούς θιάσους σε κωμωδίες, αλλά στον κινηματογράφο αντιμετωπίζει δυσκολίες. Γυρίζει κάποιες βιντεοταινίες, παίζει δίπλα στον Γιώργο Κωσταντίνου στην επιτυχημένη εκπομπή της ΕΡΤ «Καθημερινά», αλλά αποφασίζει να ασχοληθεί και με θεατρικές επιχειρήσεις. Μέχρι το 2001 που γύρισε την τελευταία ταινία του, «Μια Μέρα τη Νύχτα» του Γιώργου Πανουσόπουλου, συμμετείχε μόνο σαν guest σε δύο τηλεοπτικές σειρές.
Ο Ανδρέας Ντούζος, που έφυγε από κοντά μας τον Απρίλιο του 2013, ήταν μια φυσιογνωμία που ξυπνάει νοσταλγία για τον παλιό καλό και εμπορικό Ελληνικό Κινηματογράφο.