Νίκος Φώσκολος
Νίκος Φώσκολος

Σεναριογράφος, μυθιστοριογράφος και σκηνοθέτης, ο «μεγάλος παραμυθάς» όπως αποκαλείται, έχει βάλει την υπογραφή του φαρδιά πλατιά στον εμπορικό Ελληνικό Κινηματογράφο, ενώ έχει δημιουργήσει πρότυπο στις τηλεοπτικές σειρές. Ο Νίκος Φωσκολος είναι μοναδικό φαινόμενο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Αυτά που έχει καταφέρει στην καριέρα του, λίγοι συνάδελφοί του τα έχουν πλησιάσει παγκοσμίως! Το όνομά του έχει συνδεθεί με ασύλληπτα ρεκόρ θέασης και φυσικά, με τη μυθοπλασία και τις αστυνομικές ιστορίες.
Αν και είχε μπει στην Πάντειο και σπούδαζε Πολιτικές Επιστήμες, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, αφού τον συνεπήραν το μεγάλα του πάθη, το γράψιμο και ο κινηματογράφος. Άρχισε την καριέρα του μόλις στα 17 του χρόνια, γράφοντας ιστορικά και σύγχρονα ραδιοφωνικά δράματα. Μέσα σε λίγο καιρό έγινε ο αγαπημένος συγγραφέας της «Ραδιοφωνικής Σκηνής της Κυριακής». Στη συνέχεια, δούλεψε σε εφημερίδες ως δημοσιογράφος στο ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, γράφοντας και κριτική κινηματογράφου. Παράλληλα, συνέχισε να γράφει για το ραδιόφωνο. Η εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία, αποκτώντας φανατικούς ακροατές. Με τη δεξιοτεχνική, άμεση γραφή και τη γεμάτη σασπένς πλοκή, κατάφερνε να συγκινεί και να καθηλώνει το ραδιοφωνικό κοινό.
Το 1961 γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, «Ο Θάνατος θα Ξανάρθει», η επιτυχία του οποίου οδήγησε τον Φίνο να το γυρίσει σε ταινία. Το 1965 θα γράψει το σενάριο για «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» αρχίζοντας μία πολύχρονη και πολύ παραγωγική συνεργασία με τον Φίνο. Αυτή η ταινία, προτεινόμενη για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ήταν σταθμός για το ελληνικό σινεμά με πρωτότυπη ιστορική θεματολογία – λίγο πριν τον ξεσηκωμό των ακτημόνων της θεσσαλικής γης εναντίον των τσιφλικάδων – με δυνατούς συμβολισμούς και αλληγορίες, αλλά και στοιχεία αρχαίας τραγωδίας, όπως σταδιακή κορύφωση και λύτρωση. Η συνέχεια ήταν καταιγιστική. Συνέχισε να γράφει σενάρια, ενώ από το 1967, ύστερα από προτροπή του Φίνου, άρχισε να σκηνοθετεί με ανάλογη επιτυχία. Έκανε ταινίες με τολμηρή θεματολογία, που αποτελούσαν κάτι το καινούργιο για τον εγχώριο κινηματογράφο. Φιλμ νουάρ, αστυνομικές, ιστορικές, πολεμικές ταινίες, οι οποίες όλες ανεξαιρέτως γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και του χάρισαν την καταξίωση και την αναγνώριση. Συνολικά γύρισε περίπου 70 ταινίες, 22 από αυτές της Φίνος Φιλμ.
Το 1971 έκανε την πρώτη από πλειάδα πετυχημένων σειρών στην τηλεόραση και πέτυχε να καθηλώσει ολόκληρη την Ελλάδα με το ιστορικό-πολεμικό «Άγνωστος Πόλεμος» με θέμα τον πόλεμο του ’40. Η σειρά έσπασε όλα τα κοντέρ θεαματικότητας, φτάνοντας στο 92%!! Το σενάριο ήταν εμπνευσμένο από τη μεγάλη επιτυχία «Κονσέρτο για Πολυβόλα» που είχε γράψει για τη Φίνος Φιλμ τέσσερα χρόνια νωρίτερα και είχε βραβευτεί με κρατικό βραβείο σεναρίου. Την ίδια χρονιά, γυρίζει με τη Φίνος, την ταινία «Υπολοχαγός Νατάσσα», η οποία διατηρούσε το ρεκόρ εισιτηρίων στον ελληνικό κινηματογράφο μέχρι και το 1999, όταν και την ξεπέρασε η ταινία «Safe Sex».
Άλλο ένα άπιαστο ρεκόρ είναι αυτό της τηλεοπτικής σειράς «Λάμψη», η οποία προβαλλόταν επί 14 χρόνια. Αριθμεί 3.457 επεισόδια, λόγος για τον οποίο μπήκε στο βιβλίο Γκίνες το 1995! Η τηλεθέαση της σειράς χτύπαγε... κόκκινο με νούμερα μέχρι και 62%.
Από τις ταινίες του έχουν βραβευτεί οι εξής: «Οι Αδίστακτοι», «Κοινωνία Ώρα Μηδέν», και «Πυρετός στην Άσφαλτο». Ο ίδιος έχει τιμηθεί από πολλούς καλλιτεχνικούς φορείς και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το 2007. Το μεγαλύτερο βραβείο του όμως είναι οι αθάνατες ταινίες του και η καθολική αναγνώριση από το ελληνικό κοινό.