Μπέτυ Αρβανίτη
Μπέτυ Αρβανίτη
  • Όνομα:
    Μπέτυ Αρβανίτη
  • Ιδιότητα:
  • Γεννήθηκε:
    04 Αυγούστου 1939
  • Ταινίες με FF:
    9

Η Μπέτυ Αρβανίτη είναι μια πολύ αξιόλογη και σοβαρή Ελληνίδα ηθοποιός. Κινηματογραφικά, είναι συνυφασμένη με ταινίες της Φίνος Φιλμ, αφού με αυτές, μέσα από εξαιρετικές ερμηνείες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, καθιερώθηκε, και γνώρισε την καταξίωση. Γοητευτική, με δυναμική παρουσία, διαμόρφωσε με τους ρόλους της έναν «κινηματογραφικό χαρακτήρα» χειραφετημένης, αλλά και ευαίσθητης γυναίκας.
Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στις σχολές: Καρόλου Κούν, Χρ. Βαχλιώτη και Π. Κατσέλη. Ακολούθησε μια σημαντική θεατρική καριέρα, ξεκινώντας το 1962 με έργα όπως: «Λεωφορείο ο Πόθος», «Θείος Βάνιας» και «Μισάνθρωποι». Την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, πραγματοποίησε το 1964 στην ταινία «Περάστε την πρώτη του μηνός», ενώ έγινε ευρύτερα γνωστή το 1967, πλαισιώνοντας τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, στην ταινία «Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια». Συνολικά, γύρισε πάνω από 25 ταινίες. Στην Φίνος Φίλμ πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από ταινίες, είτε κωμωδίες – όπως η «Νύχτα Γάμου» πλάι στον τότε σύζυγό της και επίσης ηθοποιό Φαίδωνα Γεωργίτση – είτε δράματα, όπως στην ταινία «Θέμα Συνειδήσεως», πλάι στον Νίκο Κούρκουλο. Αξέχαστος έχει μείνει επίσης και ο ρόλος της στην ταινία «Το Κοροϊδάκι της Πριγκιπέσσας», όπου ερμήνευσε μια οικονομικά ξεπεσμένη αρχοντογυναίκα.
Μετά τον κινηματογράφο, ήρθε η εποχή της τηλεόρασης και η δημοφιλής ηθοποιός πέρασε με άνεση και επιτυχία στο νέο μέσο που έφτανε στα σπίτια των Ελλήνων θεατών, μέσα από σειρές όπως ο «Γιούγκερμαν» το 1976, καθώς επίσης και σε επιτυχημένες σειρές του αγγλικού καναλιού BBC, με πιο γνωστή τη σειρά “Who pays the ferryman”.
Το 1987, και έχοντας εγκαταλείψει οριστικά τον κινηματογράφο, ίδρυσε τη θεατρική εταιρία «Πράξη» στην οδό Κεφαλληνίας, στην οποία έκανε πραγματικότητα τα όνειρά της. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει σημαντικά έργα, από Ίψεν μέχρι Πίντερ και Φασμπίντερ, σκηνοθετημένα από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες. Η Β΄ Σκηνή που λειτουργεί στο θέατρο της, παρουσιάζει έργα με νέους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Το καλοκαίρι του 1990, εμφανίστηκε στην Επίδαυρο, ερμηνεύοντας τη Φαίδρα στον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, ενώ το 2000 της απονεμήθηκε το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη».