Ελένη Προκοπίου
Ελένη Προκοπίου
  • Όνομα:
    Ελένη Προκοπίου
  • Ιδιότητα:
  • Γεννήθηκε:
    07 Ιουλίου 1940
  • Ταινίες με FF:
    5

Η Ελένη Προκοπίου, εκφραστική και ταλαντούχος ηθοποιός και χορεύτρια, αν και εγκατέλειψε νωρίς τις εμφανίσεις της, άφησε το στίγμα της τόσο στον χορό όσο και στην υποκριτική τέχνη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και σπούδασε χορό στη σχολή της Λουκίας Σακελλαροπούλου. Από μικρό παιδί εμφανιζόταν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ μετά την αποφοίτηση της, έγινε χορευτικό ζευγάρι με τον Βαγγέλη Σειληνό. Μαζί συμμετείχαν στα χορευτικά των περισσότερων επιθεωρησιακών θεάτρων της Αθήνας, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες με πρώτη «Το Ραντεβού της Κυριακής» του Ερρίκου Θαλασσινού το 1960. Ακολούθησαν και άλλες δύο ταινίες μέχρι το 1963 που έκανε το ντεμπούτο της σαν ηθοποιός στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μικρές Αφροδίτες», ταινία που έκανε διεθνή καριέρα. Τα δύο επόμενα χρόνια συμμετείχε σε δύο ταινίες του Ορέστη Λάσκου: «Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης» (1964) και «Το Πρόσωπο της Ημέρας» (1965), μέχρι να έρθει ο σημαντικός ρόλος της στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Ραντεβού στον Αέρα» (Φίνος Φιλμ, 1966), με το οποίο έγινε δημοφιλής και σαν ηθοποιός.

Έκτοτε, καθιερώθηκε και αγαπήθηκε για τους ρόλους της σε πολλές ταινίες. Από την αρχή της καριέρας της μέχρι το 1972 – χρονιά που μετά το γάμο της σταμάτησε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα – έλαβε μέρος σε 23 ταινίες, πέντε εκ των οποίων στην Φίνος Φιλμ, ενώ σε πολλές από αυτές είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αν και απείχε πολλά χρόνια από τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, το 2006 τιμήθηκε μαζί με άλλους ηθοποιούς από τον Δήμο Αθηναίων για την καλλιτεχνική προσφορά της.